Ανησυχούν οι επενδυτές για τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης κατέχουν περισσότερα από 134 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα.
Τα επίπεδα ρευστότητάς τους είναι πολύ χαμηλά. Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να έχουν ανταγωνιστικές -πολύ υψηλές- αποδόσεις, το spread τους όμως από τα αντίστοιχα γερμανικά στριφογυρίζει γύρω από τις 900 μονάδες βάσης. Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκονται και τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Οι τράπεζες της Ευρώπης...Τα επίπεδα ρευστότητάς τους είναι πολύ χαμηλά. Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να έχουν ανταγωνιστικές -πολύ υψηλές- αποδόσεις, το spread τους όμως από τα αντίστοιχα γερμανικά στριφογυρίζει γύρω από τις 900 μονάδες βάσης. Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκονται και τα ασφάλιστρα κινδύνου.
έχουν ξεμείνει από διαθέσιμο χρήμα. Προσπαθούν να κάνουν χρήση του δανεισμού με επιτόκιο 1% που τους επιτρέπει η ΕΚΤ ως το τέλος του χρόνου. Οι όροι όμως είναι δυσβάσταχτοι. Η υποχρέωση αποπληρωμής πρέπει να τηρηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και, συν τοις άλλοις, η ΕΚΤ παρακρατά μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους. Στις 9 Ιουνίου, τα τραπεζικά ιδρύματα της ευρωζώνης κατέθεσαν 369 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια μέρα στην ΕΚΤ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ και ξεπερνά ακόμα και τα νούμερα της εποχής της κρίσης τον Οκτώβριο του 2008.
Η κατάρρευση μιας ευρωπαϊκής χώρας μοιάζει εφιαλτικό ενδεχόμενο. “Η χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. θα σήμαινε την οικονομική... αφυδάτωση των τραπεζών και αναίρεση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα”, υποστηρίζει ο Konrad Becker, οικονομικός αναλυτής της Merck Finck & Co. με έδρα το Μόναχο. Τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης κατέχουν το 90% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα. Η υποβάθμιση της ιρλανδικής οικονομίας σε ΑΑ- από τη Standard & Poor's ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζονταν οι κρατικοδίαιτες τράπεζες της χώρας. Η αναίρεση της εμπιστοσύνης είναι αυτή που ανεβάζει τα spreads των ομολόγων και τα CDS. Το έργο των τραπεζών της χώρας δυσχεραίνεται. Αγοράζουν ομόλογα με δυσβάσταχτους όρους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξήγαγε τα περίφημα stress tests στις τράπεζες προκειμένου να τονώσει την εμπιστοσύνη προς αυτές. Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που τα αμφισβήτησαν ανοικτά και άλλοι που τα λοιδώρησαν. Από την άλλη, το σύστημα προσφοράς και ζήτησης ομολόγων δημιουργεί αδιέξοδα. Ο Chris Skinner, εκτελεστικός διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Balatro Ltd. εξηγεί: “Οι τράπεζες αγοράζουν πολλά κρατικά ομόλογα αλλά οι τραπεζίτες έχουν τις κυβερνήσεις στο τσεπάκι διότι οι πρωθυπουργοί κάθε χώρας δεν μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες της αγοράς και να πουλήσουν όλο και περισσότερο κρατικό χρέος χωρίς να υποβαθμίσουν την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και άρα να αυξήσουν τις αποδόσεις τους”.
Το κλίμα επιδείνωσαν οι εκτιμήσεις της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών, η οποία δήλωσε ότι οι 10 μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank και η Commerzbank, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 105 δις ευρώ, προκειμένου να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία. Τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους προκειμένου ο δείκτης tier 1 να φτάσει στο 10%, δήλωσε ο Dirk Jaeger, υπεύθυνος για θέματα νομοθεσίας στην Ένωση Γερμανικών Τραπεζών.
Πολλοί αναλυτές επαναφέρουν το ζήτημα της επιτυχίας και αξιοπιστίας των stress tests που διενεργήθηκαν σε 91 τράπεζες της ευρωζώνης, όπου δεν συμπεριελήφθηκαν μέσα στα βασικά υποθετικά σενάρια και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μίας χώρας, την ώρα μάλιστα που μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της ΕΕ κατέχουν πάνω από 134 δισ. ευρώ επισφαλή ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Μάλιστα, οι χθεσινές δηλώσεις του αναλυτή Andrew Bosomworth της Pacific Investment Management ότι “η Ελλάδα είναι αφερέγγυα”, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει απαλειφθεί, επιβάρυνε εκ νέου το κλίμα για το ευρώ. Ο αναλυτής θεωρεί ότι ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει ή να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ ουσιαστικός.
bankingnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών