Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

Οι τελευτάιες κρίσιμες 100 ημέρες...

Κρίσιμες όχι μόνο για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου από την τρόικα, αλλά και για την παράταση της περιόδου αποπληρωμής του είναι οι επόμενες 100 ημέρες.
Η κυβέρνηση καλείται να καλύψει τον χαμένο χρόνο που μεσολάβησε από την πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του Μνημονίου (τον Αύγουστο) έως τη δεύτερη (τον Νοέμβριο) και να εφαρμόσει συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Για να το πετύχει αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπη με οργανωμένες συντεχνίες, όπως αυτές των ελλειμματικών ΔΕΚΟ και της ΔΕΗ, με τις οποίες είχε προνομιακές πολιτικές σχέσεις, αλλά και με ισχυρές επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι κ.ά.
Κι όλα αυτά σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, που διαμορφώνεται από τη βαθιά ύφεση στο εσωτερικό και από τη ραγδαία εξάπλωση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες και στη χώρα μας.
Το κύριο βάρος επωμίζονται τα ...
υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Υγείας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος (Ενέργειας).
Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει κατ’ αρχάς να επιτύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για φέτος (9,4% του ΑΕΠ) και να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κριτήριο επίδοσης ( performance criterion) που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πρωτογενές ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το οποίο έχει καθοριστεί στο 5,7% του ΑΕΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελευταίο δίμηνο, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εισπράξει έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ ανά μήνα.
Επίσης, καλείται να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, δεδομένου ότι η ενίσχυση των δημοσίων εσόδων το 2011 και κυρίως τα επόμενα χρόνια προβλέπεται κυρίως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρώσει έως το τέλος του έτους και να θέσει σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, συστήματα παρακολούθησης των εσόδων και των δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και πρωτίστως των ΔΕΚΟ, από τις οποίες προβλέπεται να εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να προωθήσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ που προβλέπει δραστικές περικοπές αποδοχών, αύξηση εισιτηρίων κ.ά., και να προχωρήσει αμέσως μετά σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τον ΟΑΣΑ.
Για τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, μείζων στόχος είναι να ελέγξει τις δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από το οποίο ο προϋπολογισμός προβλέπει εξοικονόμηση πόρων 2,1 δισ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί ότι ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος. Ωστόσο, το παρελθόν του κ. Λοβέρδου, δηλαδή η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με διαδικασίες εξπρές, ήταν από τα βασικά επιχειρήματα που έκαμψαν τις αμφιβολίες τους.
Η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη πρέπει να προωθήσει ρύθμιση με την οποία οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα κατισχύουν των κλαδικών. Επίσης, θα πρέπει να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για την προσφυγή στη διαιτησία. Και οι δύο ρυθμίσεις θα κατατεθούν στη Βουλή, αφού πρώτα πάρουν την έγκριση της τρόικας, προκειμένου να μην υπάρξει νέα εμπλοκή, όπως αυτή που σημειώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα.
Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα πρέπει να προωθήσει νομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ενας από τους πιο δύσκολους στόχους είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, επί της ουσίας η δυνατότητα πρόσβασης ιδιωτών στην παραγωγή ρεύματος στον λιγνίτη. Το ΔΝΤ μπορεί να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα, αλλά είναι σημείο αιχμής για την Κομισιόν. Η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη διαπραγματεύεται απ’ ευθείας με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια, υπό την πίεση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για πώληση ή ενοικίαση μονάδων της ΔΕΗ.
"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών