Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

Νέα φορομέτρα για τη 'διάσωση' των εσόδων

Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας καταρτίζονται δύο φορολογικά νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία προβλέπουν επιβαρυντικά μέτρα για τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις μέσω της αύξησης της φορολογίας, καθώς και δραστικά μέτρα για τον περιορισμό διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα ανακοινώσει, (την ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν) τις πρώτες αλλαγές που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου και τη συγχώνευση - κατάργηση 100 εφοριών και τελωνείων. Αμέσως μετά θα καταρτισθεί το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής το οποίο θα βασίζεται στις υποδείξεις της τρόικας, κυρίως όμως του ΔΝΤ. Οσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί τον Ιανουάριο του 2011 θα προβλέπει:
1. αύξηση συντελεστών ΦΠΑ,
2. διαρρυθμίσεις στην....
εφαρμογή του μέτρου της φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών,
3. μείωση των συντελεστών για τα αδιανέμητα κέρδη,
4. αναστολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία.
Το φορολογικό νομοσχέδιο, που στοχεύει στην είσπραξη 7,83 δισ. (συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής), θα περιλαμβάνει:
• Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, που θα συμπαρασύρει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή στο 6,5%. Οι αναπροσαρμογές των συντελεστών θα γίνουν τον Ιανουάριο. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση τιμών τροφίμων, καθώς και των λογαριασμών ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, εισιτηρίων πλοίων, αεροπλάνων και τρένων, εισιτηρίων θεαμάτων και κομίστρων ταξί. Αντίθετα, μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης φαρμάκων και υπηρεσιών διαμονής σε καταλύματα.
• Νέες αυξήσεις στα τσιγάρα. Μετά τη σημαντική υστέρηση των εισπράξεων, παρά τις αυξήσεις στον ΕΦΚ, το υπουργείο επανεξετάζει το καθεστώς εφαρμογής τους και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προσανατολίζεται στη μετατροπή του ΕΦΚ από ποσοστιαίο σε αριθμητικό («ευρικό» για την ακρίβεια) φόρο, προκειμένου να αποτραπεί η επίθεση των ισχυρών στα φθηνά πακέτα.
• Tη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων (Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ) θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Νοεμβρίου. Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από την 1-1-2011 στο 20% από 24%. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών. Η αγορά ζητεί τη μείωση του συντελεστή ο οποίος ανέρχεται στο 40%.
• Αναστέλλεται για 2 χρόνια το «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις 23 Απριλίου 2010, ημερομηνία εφαρμογής του τελευταίου φορολογικού νόμου που ενεργοποιεί το «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.
• Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος στα βενζινάδικα που θα παρακολουθεί τις εισροές - εκροές.
• Αναβάλλεται η αύξηση του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο. Ο νόμος στον οποίο θα γίνουν αλλαγές προέβλεπε τη φορολόγηση της υπεραξίας από την 1-1-2011 με 20% στα κέρδη από μετοχές που προκύπτουν από πώλησή τους σε διάστημα εντός τριών μηνών από την αγορά τους. Για κέρδη που προκύπτουν από την πώληση των μετοχών σε διάστημα πάνω από 3 και έως 12 μήνες από την αγορά τους ο φόρος υπεραξίας θα ήταν 10%, ενώ για πάνω από 12 μήνες δεν θα επιβαλλόταν φόρος υπεραξίας, αλλά φόρος πωλήσεων 0,15%.
• Εξετάζεται η μείωση του τέλους ταξινόμησης για τα μεσαίου και χαμηλού κυβισμού Ι. Χ.
• Απλοποίηση διαδικασιών φορολογικών υποχρεώσεων έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος εργασίας των επιχειρήσεων, των λογιστηρίων και της γραφειοκρατίας.
Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα προβλέπει αυστηρές ποινές για τους επίορκους εφοριακούς, τη σύσταση φορολογικών δικαστηρίων και τη σύσταση ειδικών τμημάτων που θα χειρίζονται πληροφορίες φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα το σχέδιο της κυβέρνησης θα προβλέπει:
α) Δημιουργία εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων ή εναλλακτικά διορισμό επαρκούς αριθμού ειδικευμένων δικαστών στην ισχύουσα διάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων ώστε να επιλαμβάνονται αποκλειστικά φορολογικών υποθέσεων.
β) Θεσμοθέτηση νέων διοικητικών κανονισμών που θα υποστηρίζουν αποτελεσματικά τις επιχειρησιακές λειτουργίες της φορολογικής διοίκησης. Οι αλλαγές αυτές θα στοχεύουν:
- στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιβολής συμμόρφωσης όσον αφορά την υποβολή δηλώσεων και την είσπραξη οφειλών,
- στη βελτίωση της διαχείρισης των πληροφοριών που παρέχονται από τρίτους,
- στην πλήρη αξιοποίηση των έμμεσων μεθόδων εντοπισμού πλούτου και των διαδικασιών που προβλέπουν τον έλεγχο του επιπέδου διαβίωσης σε σύγκριση με το δηλούμενο εισόδημα,
- στην αυτόματη επιβολή φόρου εφόσον ο φορολογούμενος παραλείπει να υποβάλλει δηλώσεις.
γ) Κατάρτιση ειδικού δημοσιοϋπαλληλικού νόμου για τις φορολογικές υπηρεσίες. Οι διαταξεις του νομοσχεδίου θα εστιάζονται στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος ελέγχου της αποδοτικότητας των εφοριακών και των τελωνειακών, καθώς και στην εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων κατά της διαφθοράς.
"Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών