Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010
Ιταμή προτροπή από τον πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας
Σε προπαγανδιστικό άρθρο στους Times του Λονδίνου, ο Στρο, τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος, και προχωρεί πέραν οποιασδήποτε άλλης μέχρι τώρα τοποθέτησης από επώνυμο παράγοντα, υπέρ μιας διχοτομικής λύσης.
Πρέπει, συνεχίζει, να προσευχόμαστε για την επιτυχία τους. Αλλά οι δυνατότητες μιας διευθέτησης θα ενισχύοντο σε μεγάλο βαθμό αν η διεθνής κοινότητα διέλυε ένα ταμπού και άρχιζε δημόσια να αναγνωρίζει ότι αν η πολιτική ισότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια ενός κράτους θα μπορούσε με δυο κράτη- βόρειο και νότιο.
«Είναι καιρός για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μελετήσει επίσημα τη διχοτόμηση της Κύπρου αν αποτύχουν οι συνομιλίες. Αυτό θα είναι κάτι το πολύ αμφιλεγόμενο στον ΟΗΕ όπως και στην Ε.Ε. Η Ρωσία θα αντιταχθεί με σφοδρότητα όπως στο Κόσοβο.
Εκείνοι, όμως, που αντιδρούν καλώντας με να προσέχω τα λόγια μου (να πλύνω το στόμα μου με φαινικό οξύ) θα μπορούσαν να πουν για πόσο ακόμη χρόνο η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ θα μπορούν να ανέχονται αυτή την κατάσταση, της οποίας το μόνο αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι η παράλυση στην ανάπτυξη σχέσεων με την Τουρκία.
Καλοί λόγοι με έκαμαν να πιστεύω ότι έχοντας την ελληνοκυπριακή Κύπρο εντός της ΕΕ θα βοηθούσε στην ειρηνική διαδικασία. Αυτή η σκέψη δεν έχει δικαιωθεί από τα γεγονότα. Οταν το 2004 η κυπριακή συμπεριφορά μας οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις, θα έπρεπε να παραγνωρίσουμε τη σαφή απειλή από την Ελλάδα ότι θα ασκούσε βέτο έναντι της ένταξης όλων των άλλων χωρών εκτός αν εντασσόταν ταυτόχρονα και η Κύπρος.
Δεν μπορούμε να στρέψουμε το ρολόι πίσω αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του εμπορίου. Η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία την Ε.Ε.», γράφει ο κ. Στρο.
Στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών γράφει ότι οι μελλοντικές στρατηγικές σχέσεις της Τουρκίας των 74 εκατομμυρίων με την Ε.Ε. είναι όμηρος των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο με ελληνοκυπριακό πληθυσμό 750, 000 και τουρκοκυπριακό 250,000 και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «η εξουσία της κυπριακής κυβέρνησης καλύπτει μόνο το νότιο μέρος της νήσου από το 1974 όταν ο τουρκικός στρατός έθεσε υπό κατοχή τον τουρκοκυπριακό, κυρίως, βορρά».
http://www.sigmalive.com/news/politics/323960
Ετικέτες
Βρετανία,
Διεθνές Κατεστημένο,
Εθνικά Θέματα,
Κυπριακό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών