Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Σάββατο, Δεκεμβρίου 11, 2010

Χειρότερη χρηματιστηριακή χρονιά από το 2010 στην Ελλάδα, όσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε

Μόνο η μετοχή της Coca Cola από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατάφερε το 2010 να κλείσει με κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες 19 μετοχές του Ftse 20 ολοκληρώνουν τη χρονιά με σημαντικές υποαποδόσεις. Η χειρότερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων δεκαετών και σίγουρα μετά το 1990 ολοκληρώνεται σε 14 συνεδριάσεις με το χρηματιστήριο να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η ανοδική αντίδραση των συνεδριάσεων του Δεκεμβρίου αποδίδεται στο γεγονός ότι έχουν κλείσει τα βιβλία τους για τη χρονιά που τελειώνει τα hedge funds και οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι...
μέσα στον Δεκέμβριο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται πάνω από τις 1.500 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από το ξεκίνημα του 2010. Οπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα οι ετήσιες απώλειες για τις τράπεζες είναι ιδιαίτερα μεγάλες και ακολουθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οπως δηλώνει ο κ. Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank «οι 1.500 μονάδες είναι ένα ισχυρό σημείο αντίδρασης της αγοράς, γεγονός που έχει επαληθευτεί σε σημαντικές ημερομηνίες την τελευταία δωδεκαετία». Οπως εξηγεί, «και το 1998 λίγες ημέρες πριν η δραχμή κλειδώσει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό του ευρώ και εισέλθει η Ελλάδα στην ΟΝΕ και στο χαμηλό του 2003 με τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο ο Γενικός Δείκτης φρέναρε στις 1.500 μονάδες». Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα λέει ο κ. Τζάνας «αφού για να διασπάσει ο Γενικός Δείκτης τις 1.500 μονάδες θα πρέπει να συμβεί κάτι πολύ καταστροφικό για την ελληνική οικονομία όπως πολύ άσχημα θα ήταν για παράδειγμα η έξοδος της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ. Ακόμη και μια πιθανή αναδιάρθρωση (haircut) του δημοσίου χρέους δεν θα επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό το χρηματιστήριο». Συμπερασματικά λοιπόν η αγορά έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα, οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι μεγάλες καθώς οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε επίπεδα 1998-1999. Με τον Γενικό Δείκτη να υπολείπεται 32,31% από τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 και τη συνολική κεφαλαιοποίηση να έχει απολέσει 25 δισ. ευρώ από το ξεκίνημα του 2010 το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) βρίσκεται σε μία περιδίνηση χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα επακολουθήσει.
Περιφερειακή αγορά
Το Χ.Α. παραμένει μία περιφερειακή αγορά και η ορατότητα στο οικονομικό, πολιτικό και εταιρικό σκηνικό είναι σκοτεινή. Οι εγχώριες μετοχές δεν μπορούν παρά να παραμένουν στο περιθώριο των διεθνών συναλλαγών. Κανείς ξένος επενδυτής δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά όταν το πρόβλημα της χώρας είναι δημοσιονομικό και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη και η ελπίδα δίνει εύκολα τη θέση της στον φόβο. Οι επιχειρηματίες δηλώνουν απογοητευμένοι από τις νωχελικές κινήσεις της κυβέρνησης να προωθήσει αναπτυξιακά μέτρα και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. Περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις Α.Ε. και ΕΠΕ έχουν μεταναστεύσει σε Βουλγαρία και Σκόπια. Ταυτόχρονα μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Παπαστράτος, η Coca Cola έχουν εκφράσει μέσω των διοικήσεών τους τον προβληματισμό τους για το φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας που συνεχώς αλλάζει και δεν ευνοεί την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. βυθίζεται σε μία απαξιωτική τροχιά. Η μεταβλητότητα και η αρνητική ψυχολογία των επενδυτών συμβαδίζουν στο Χρηματιστήριο. Ουσιαστικοί καταλύτες να αλλάξουν αυτή την πορεία της αγοράς δεν μπορεί να υπάρξουν, καθώς όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Ανάσες για την αγορά θα υπάρξουν όταν μειώνονται το έλλειμμα και το χρέος. Το Χρηματιστήριο έχει συνδέσει την πορεία του με την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και κυρίως με τη χρονική στιγμή που θα μπορέσει και πάλι η Ελλάδα να δανειστεί κεφάλαια από τις αγορές μέσω των ομολόγων. Μέχρι να συμβεί αυτή η εξέλιξη, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα είναι σε πεδίο κινούμενης άμμου με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μετοχές.
"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών