Σε... ελεύθερη πτώση θα βρεθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, κάτω από τα όρια των κλαδικών συμβάσεων. Το ποσοστό της μείωσης φτάνει έως και το 26%, καθώς το μόνο που διασφαλίζεται είναι πως δεν θα σπάσει ο κατώτερος μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης (σήμερα είναι 740 ευρώ). Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα γυρίσει τριάντα χρόνια πίσω.
Συγκεκριμένα η...
«συρρίκνωση» των μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων θα οδηγήσει σε μία επιπλέον πτώση της αγοραστικής δύναμης κατά 5% (για παράδειγμα μείωση μισθού κατά 15% θα «ρίξει» την αγοραστική δύναμη κατά 20%).
Ουσιαστικά αναμένεται έκρηξη του αριθμού των φτωχών εργαζομένων, το ποσοστό των οποίων διαμορφώνεται ήδη στο 14% και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί τουλάχιστον κατά 10% ο τζίρος των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να γίνουν και νέες απολύσεις.
Πρόβλεψη
Με βάση το νομοσχέδιο, θα μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις, που θα προβλέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική αλλά όχι από την εθνική συλλογική σύμβαση.
Ωστόσο δεν αποσαφηνίζονται οι όροι για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στη ρύθμιση (π.χ. αναλυτικά οικονομικά κριτήρια) και δεν καθορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης των μισθών.
Στη μάχη
Οι πρώτοι που θα πρέπει να μπουν στη «μάχη» των επιχειρησιακών συμβάσεων αναμένεται να είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι εμποροϋπάλληλοι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι.
Στους συγκεκριμένους κλάδους οι εργατικές Ομοσπονδίες είναι επί ποδός πολέμου και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν την πτώση των μισθών. «Αν περάσει αυτός ο νόμος, με τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο εισαγωγικός μισθός στο εμπόριο που είναι τώρα 903 ευρώ, θα πέσει στα 740 ευρώ, στο ύψος του βασικού.
Ο,τι χτίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, πλέον τελειώνει» σημειώνει ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος Θάνος Βασιλόπουλος.
Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «το νομοσχέδιο επιτρέπει στους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζομένους για έναν χρόνο και να τους απολύουν χωρίς αποζημίωση ή να τους κρατούν ακόμη έναν χρόνο και να τους απολύουν δίνοντάς τους έναν μισθό.
Δυστυχώς, η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, δεν θα γίνεται κατανάλωση των προϊόντων, θα κλείνουν τα καταστήματα και η ανεργία θα αυξηθεί στα ύψη»
"ΕΘΝΟΣ"
Σάββατο, Δεκεμβρίου 11, 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών