Με αυτό το άρθρο, κλείνουμε (προς το παρόν) το αποκαλυπτικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα, Λάμπρο Παπαντωνίου.
Τα προηγούμενα εδώ: Οι αποκαλύψεις του Λάμπρου Παπαντωνίου: Μέρος 1. Πως τον εξόντωσε ο Σημίτης μετά τις αποκαλύψεις του για τα Ίμια.
Εδώ: Οι αποκαλύψεις του Λάμπρου Παπαντωνίου (Μέρος 2ο)
Σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία και πρακτική, γίνεται πρώτα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και, στη συνέχεια, προχωρά η οποιαδήποτε άλλη διαδικασία διευθέτησης αμφισβητούμενης κυριαρχίας, όπως στα Ίμια. Ο κ. Σημίτης μας πληροφόρησε, πολύ απλά, στη συνέντευξη εκείνη ότι, μετά τα Ίμια, θα προχωρήσει η επίλυση και των άλλων Ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Δήλωσε συγκεκριμένα:
«Λοιπόν, το δεύτερο βήμα για μας-το διατύπωσα σαφέστατα στον κ. Κλίντον-είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας….Αφού λυθεί-αυτή είναι δική μας άποψη-το θέμα της υφαλοκρηπίδας, τότε, βεβαίως μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των περαιτέρω προβλημάτων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τουρκικής πλευράς και τα οποία θέτει η τουρκική πλευρά, όπως το θέμα του FIR, του εναερίου χώρου κ.λ.π.».
Ο δε παριστάμενος στην συνέντευξη κ. Πάγκαλος συμπλήρωσε:
«Θα κάνουμε τώρα το πρώτο βήμα. Έχουμε προβλέψει τα δυό επόμενα βεβαίως και από εκεί και πέρα θα δούμε».
Και ο κ. Σημίτης συνέχισε: «Πολύ σωστά έθεσε το θέμα ο κ. Πάγκαλος. Θέλω και εγώ να τονίσω, πως βήμα προς βήμα σημαίνει, ότι πρέπει να ολοκληρώνεται πρώτα ο ένας κύκλος και μετά ν΄ αρχίζει ο δεύτερος κύκλος».
Οι ειδήμονες, όμως, διατείνονται πως από τον πρώτο κύκλο θα έχουν τελειώσει όλα. Θα έχει χαραχθεί γραμμή στο Αιγαίο. Εκείνο που πρέπει να γίνει πρώτα είναι η παραπομπή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το μοναδικό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι κ. Σημίτης και Πάγκαλος όχι μόνο το αντιπαρήλθαν, αλλά το απεμπόλησαν, θέτοντας πρώτα την παραπομπή των Ιμίων στη Χάγη. Είτε το έκαναν εν γνώσει, βάσει σχεδίου, είτε γιατί δεν είχαν αντιληφθεί τις ολέθριες συνέπειες. Εκείνο που δεν διευκρίνισαν ήταν, αν το Δικαστήριο της Χάγης εκδώσει αρνητική απόφαση, θα την εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση, που με την ,μορφή άσχημου δεδικασμένου, θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις και επί άλλων Βραχονησίδων του Ελληνικού Αρχιπελάγους;
Σ’ αυτό το καίριο ερώτημα οι κ. Σημίτης και Πάγκαλος δεν απάντησαν. Όταν μάλιστα, στις 9 Απριλίου 1996, ρωτήσαμε ευθέως τον τότε Πρωθυπουργό κ. Σημίτη, στη διάρκεια της συνέντευξης, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κλίντον, απάντησε πως το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας και το Δικαστήριο θα βγάλει ευνοϊκή απόφαση. Αναφορικά δε με το θέμα, ότι η Κυβέρνησή του πρότεινε πρώτα τα Ίμια και μετά την υφαλοκρηπίδα, ο κ. Σημίτης απέφυγε ν’ απαντήσει. Και δεν δέχθηκε καν την βάση της ερώτησης μας, ότι μ’ όσα πρότεινε και συμφώνησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα οδηγήσουν στην επαναχάραξη των Ελληνοτουρκικών συνόρων στο N/Α Αιγαίο, με την διατυπωθείσα λογική ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας Αλλά και ούτε πουθενά έγινε οποιαδήποτε αναφορά, ότι η όλη ιστορία αφορά αποκλειστικά και μόνο τα Ίμια, χωρίς να έχει επιπτώσεις σ’ άλλες Βραχονησίδες, με την μορφή του δεδικασμένου.
Ο διάλογος αυτός στάθηκε αιτία να μας απολύσουν και από την θέση του ανταποκριτή της ΕΡΤ3 στην Ουάσιγκτων, περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο συνομιλητής μας, που μας το ανήγγειλε, μας είπε:
«Μου είπαν να σου πω, σύμφωνα με οδηγίες από την Αθήνα, ότι πήραν την απόφαση αυτή, διότι οι ανταποκρίσεις σου παρεμβάλλουν εμπόδια στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο».
Απάντησα, χωρίς περιστροφές: «Τότε, κακώς κάθομαι στην Ουάσιγκτων. Θα έπρεπε να βρίσκομαι στην Αθήνα, στο ρόλο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφού είμαι σε θέση να παρεμβάλλω τέτοια εμπόδια στην Κυβέρνηση». Δεν δώσαμε καμιά συνέχεια, γιατί δεν συνηθίζουμε ν΄ αντιδικούμε με Ελληνικές Κυβερνήσεις.
Όπως υποστηρίζουν οι καλά πληροφορημένοι, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης , που είναι πολιτικό όργανο, μπορεί ν΄ αποφανθεί προς τέσσερις κατευθύνσεις.
Συγκεκριμένα ότι τα Ίμια είναι Ελληνικά, ή τουρκικά ή ουδέτερα-αμφισβητούμενα, ή ότι δεν υπάρχει υπόθεση, απορρίπτοντας την προσφυγή ως νόμω αβάσιμη. Και επιμένουν ότι θ’ αποφανθεί, ότι τα Ίμια είναι ουδέτερα-αμφισβητούμενα αιτιολογώντας πως πρόκειται για εγκαταλειμμένες βραχονησίδες επί των οποίων δεν ασκήθηκε ποτέ κυριαρχία είτε από την Ελλάδα είτε από την Τουρκία. Και θα προσδώσει ένα νέο καθεστώς με την μορφή του δεδικασμένου. Γι’ αυτό, άλλωστε, λέγεται πως πρώτα οι ΗΠΑ έσπευσαν να διακηρύξουν από τις 1 Φεβρουαρίου και έκτοτε, ότι δεν αναγνωρίζουν Ελληνική κυριαρχία, ούτε τουρκική, όπως προαναφέραμε.
Μέχρι της έκδοσης απόφασης θα έχει προσδιορισθεί και πόσες άλλες Βραχονησίδες έχουν παρόμοιο καθεστώς με τα Ίμια, που θ’ αποτελέσουν λίστα, η οποία θα επισυναφθεί στην αρχική απόφαση και, με την μορφή του δεδικασμένου, θα επεκταθεί και σ’ αυτές.
Ο ξένος Τύπος είχε γράψει, κατά καιρούς, για 500 μέχρι 1000 τέτοιες Βραχονησίδες, που έχουν παρόμοιο καθεστώς με τα Ίμια. Η απόφαση αυτή δε πρόκειται να έχει εφαρμογή στις Βραχονησίδες ένθεν και ένθεν των ακτών του Αιγαίου, στο εύρος των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων, από τις ακτές της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά μέσα στο Αρχιπέλαγος.Και θα επιχειρηθεί να έχει εφαρμογή σε Βραχονησίδες, που είναι πλησιέστερες προς τις τουρκικές ακτές. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θα χαραχθεί γραμμή. Διότι συνέχεια, θα εφαρμοσθεί το δεύτερο βήμα, που διακήρυξε ο κ. Σημίτης: Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Είναι περιττό ν’ αναπτύξει κανείς το τι θα συμβεί. Διότι αν κάποιος προσδώσει στις Νησίδες αυτές και χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα, που αναλογούν, αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο θα έχει χαραχθεί γραμμή, αλλά θα έχει γίνει κυριολεκτικά διχοτόμηση του Αιγαίου, με τον πλέον νόμιμο και πανηγυρικό τρόπο: Με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Γι’ αυτό και προέχει πρώτα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που απεμπόλησε, δυστυχώς, η τότε Κυβέρνηση Σημίτη και απέκλινε τελείως από την μέχρι σήμερα πάγια πολιτική, που διακήρυσσε ο αείμνηστος Πρωθυπουργός ΑΝΔΡΕΑΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την διεθνή πρακτική.
Υπάρχουν και εκείνοι που λένε, ότι αν υπάρξει αδιέξοδο, τότε, ίσως, βρεθεί φόρμουλα πάλι με την Χάγη, οι ουδέτερες-αμφισβητούμενες αυτές Βραχονησίδες να γίνουν συμμαχικές, γκρίζες ή ο,τιδήποτε άλλο, αλλά και πάλι θα ωφεληθεί η Τουρκία διότι ύστερα από χρόνια, όταν θα εκλείψουν οι λόγοι να είναι συμμαχικές ή ο,τιδήποτε άλλο, θα έχει να καταπολεμήσει ξένη κυριαρχία και όχι Ελληνική.
Οι ΗΠΑ φαίνονται να θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα, ασφαλώς στα δικά τους μέτρα, αν είναι εφικτό, το ταχύτερο δυνατόν, λόγω των σχεδίων τους στα Βαλκάνια και εκείθεν στα ενδότερα της Ευρώπης. Χρειάζονται το Αιγαίο στρατηγικά ,στο τρίγωνο Ισραήλ, Τουρκία, Ελλάδα. Για να κάμψουν την βούληση της Ελλάδας συνεργαζόμενοι με το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο, που δεν το βάζει κάτω, παρά την εκλογή του δημοφιλούς Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ερντογάν. Μαζί με τους συνοδοιπόρους τους, θα μας εκβιάσουν, σε εύθετο χρόνο, και μπορεί να μας ζητήσουν την εφαρμογή της σε Βραχονησίδες πλησιέστερες προς τις κυρίως ακτές της Ελλάδας, πέρα από τα χωρικά ύδατα και στη διεθνή θάλασσα. Οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές επί των Ελληνικών Βραχονησίδων.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ τι είχε δηλώσει και ο κ. Πάγκαλος στην συνέντευξη εκείνη με τον κ. Σημίτη, στην Ουάσιγκτων:
«Θα προχωρήσουμε στο δεύτερο βήμα για την υφαλοκρηπίδα. Και οι δυό χώρες θα ωφεληθούν. Διότι ο προσδιορισμός της υφαλοκρηπίδας και η άρση της ασάφειας και της έλλειψης κανόνων στην περιοχή, θα ωφελήσει και τις δυό χώρες».
Ειδικά για την υφαλοκρηπίδα υποστηρίζεται πως, ύστερα από μια τέτοια ευνοϊκή απόφαση υπέρ των Τούρκων, κάτι που επιδιώκουν μετά μανίας οι Αμερικανοί, η οριοθέτηση της θα προχωρήσει σε χρόνο μηδέν, χωρίς πολλές διατυπώσεις. Πολύ απλά, η Άγκυρα, έχοντας εξασφαλίσει εκατοντάδες Βραχονησίδες θα αποδεχθεί την αρχή, που μέχρι τώρα αρνιόταν για την Ελλάδα, ότι ως ακτές θεωρούνται και οι ακτές των Βραχονησίδων, οπότε αυτοδικαίως μαζί μ΄ αυτές θα εξασφαλίσει και υφαλοκρηπίδα. Και κοντά σ’ αυτήν και χωρικά ύδατα 12ν.μ. μάλιστα, διότι με την εξασφάλιση των Βραχονησίδων θα την συμφέρει πλέον η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. στο Αιγαίο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχει εξασφαλίσει νομότυπα στεριά, θάλασσα, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και αέρα. Και θα έχει χαραχθεί γραμμή κατά μήκος του Αιγαίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουν εγκλωβισθεί ουσιαστικά και κατοικημένα Ελληνικά Νησιά, τα οποία, με την παρέλευση του χρόνου, θα διεκδικήσει η ΄Αγκυρα. Άλλωστε, για τα νησιά αυτά κωλυσιεργεί και η προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη, διότι θέλει τώρα, με την ίδια απόφαση, παράλληλα με τον αριθμό των Βραχονησίδων, που επιβουλεύεται να πάρει, να πετύχει και την αποστρατικοποίησή τους.
Ετσι, ίσως φθάσουμε κάποτε στην εξής κατάσταση: Να υπάρχουν οι τουρκικές Μικρασιατικές ακτές. Δίπλα σ΄ αυτές μεγάλα Ελληνικά Νησιά κατοικημένα, σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, αλλά αποστρατικοποιημένα, ανάμεσα σε τουρκικές Βραχονησίδες και να πετούν κάθε τόσο, πάνω από αυτά, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, με παραβάσεις και παραβιάσεις. Ως πότε αυτά τα Νησιά θα είναι Ελληνικά;
***Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στο επόμενο φύλλο.
/////////////////////////////////////////// \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Αὐτὸς ἦταν ὁ Σημίτης.
Τὸ 4 Μέρος δὲν δημοσιεύθηκε ποτὲ.Τὸ γιατὶ εἶναι ἄγνωστο.
Τα προηγούμενα εδώ: Οι αποκαλύψεις του Λάμπρου Παπαντωνίου: Μέρος 1. Πως τον εξόντωσε ο Σημίτης μετά τις αποκαλύψεις του για τα Ίμια.
Εδώ: Οι αποκαλύψεις του Λάμπρου Παπαντωνίου (Μέρος 2ο)
Μιά καταγραφή όσων συνέβησαν στην Ουάσιγκτον την κρίσιμη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996
Του Λάμπρου Παπαντωνίου (ΜΕΡΟΣ 3ο)
Στις 9 Απριλίου, έγινε η συνάντηση Κλίντον-Σημίτη, στο Λευκό Οίκο. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, στο ξενοδοχείο WILLARD, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπήρξε λίαν αποκαλυπτικός. Δήλωσε, ανάμεσα στ’ άλλα:
«Ο κ. Κλίντον αποδέχθηκε την δική μας προσέγγιση, για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει από τα τουρκικά αιτήματα, την τουρκική επιθετικότητα. Δηλαδή, αποδέχθηκε ην προσέγγισή μας, ότι η λύση δεν είναι δυνατόν να προέλθει από ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης, άλλά η λύση μπορεί να προέλθει από μια προσέγγιση κατά βήματα. Πρώτο βήμα, το οποίο εμείς προτείναμε, και πρόκυψε από την συζήτηση, είναι ότι εκείνο το οποίο θα επιδιωχθεί είναι η αντιμετώπιση του τουρκικού αιτήματος για τα θέματα των Ιμίων ή για το θέμα της Δωδεκανήσου. Ο κ. Κλίντον είπε, ότι πράγματι το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Έτσι, η επίσημη Ελλάδα πρότεινε την παραπομπή των Ίμια στη Χάγη, εφόσον το ζητήσει η Τουρκική Κυβέρνηση, μια και απαιτείται η συγκατάθεση των δυό πλευρών. Αυτό που υποστηρίζουν ειδήμονες είναι πως, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, που θα έχει άσχημο δεδικασμένο και σε βάρος άλλων Βραχονησίδων στο Αιγαίο, θα γίνει επαναχάραξη των Ελληνοτουρκικών συνόρων στο Ν/Α Αιγαίο, πριν από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, πράγμα τελείως ανακόλουθο.Του Λάμπρου Παπαντωνίου (ΜΕΡΟΣ 3ο)
Στις 9 Απριλίου, έγινε η συνάντηση Κλίντον-Σημίτη, στο Λευκό Οίκο. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, στο ξενοδοχείο WILLARD, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπήρξε λίαν αποκαλυπτικός. Δήλωσε, ανάμεσα στ’ άλλα:
«Ο κ. Κλίντον αποδέχθηκε την δική μας προσέγγιση, για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει από τα τουρκικά αιτήματα, την τουρκική επιθετικότητα. Δηλαδή, αποδέχθηκε ην προσέγγισή μας, ότι η λύση δεν είναι δυνατόν να προέλθει από ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης, άλλά η λύση μπορεί να προέλθει από μια προσέγγιση κατά βήματα. Πρώτο βήμα, το οποίο εμείς προτείναμε, και πρόκυψε από την συζήτηση, είναι ότι εκείνο το οποίο θα επιδιωχθεί είναι η αντιμετώπιση του τουρκικού αιτήματος για τα θέματα των Ιμίων ή για το θέμα της Δωδεκανήσου. Ο κ. Κλίντον είπε, ότι πράγματι το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία και πρακτική, γίνεται πρώτα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και, στη συνέχεια, προχωρά η οποιαδήποτε άλλη διαδικασία διευθέτησης αμφισβητούμενης κυριαρχίας, όπως στα Ίμια. Ο κ. Σημίτης μας πληροφόρησε, πολύ απλά, στη συνέντευξη εκείνη ότι, μετά τα Ίμια, θα προχωρήσει η επίλυση και των άλλων Ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Δήλωσε συγκεκριμένα:
«Λοιπόν, το δεύτερο βήμα για μας-το διατύπωσα σαφέστατα στον κ. Κλίντον-είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας….Αφού λυθεί-αυτή είναι δική μας άποψη-το θέμα της υφαλοκρηπίδας, τότε, βεβαίως μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των περαιτέρω προβλημάτων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τουρκικής πλευράς και τα οποία θέτει η τουρκική πλευρά, όπως το θέμα του FIR, του εναερίου χώρου κ.λ.π.».
Ο δε παριστάμενος στην συνέντευξη κ. Πάγκαλος συμπλήρωσε:
«Θα κάνουμε τώρα το πρώτο βήμα. Έχουμε προβλέψει τα δυό επόμενα βεβαίως και από εκεί και πέρα θα δούμε».
Και ο κ. Σημίτης συνέχισε: «Πολύ σωστά έθεσε το θέμα ο κ. Πάγκαλος. Θέλω και εγώ να τονίσω, πως βήμα προς βήμα σημαίνει, ότι πρέπει να ολοκληρώνεται πρώτα ο ένας κύκλος και μετά ν΄ αρχίζει ο δεύτερος κύκλος».
Οι ειδήμονες, όμως, διατείνονται πως από τον πρώτο κύκλο θα έχουν τελειώσει όλα. Θα έχει χαραχθεί γραμμή στο Αιγαίο. Εκείνο που πρέπει να γίνει πρώτα είναι η παραπομπή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το μοναδικό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι κ. Σημίτης και Πάγκαλος όχι μόνο το αντιπαρήλθαν, αλλά το απεμπόλησαν, θέτοντας πρώτα την παραπομπή των Ιμίων στη Χάγη. Είτε το έκαναν εν γνώσει, βάσει σχεδίου, είτε γιατί δεν είχαν αντιληφθεί τις ολέθριες συνέπειες. Εκείνο που δεν διευκρίνισαν ήταν, αν το Δικαστήριο της Χάγης εκδώσει αρνητική απόφαση, θα την εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση, που με την ,μορφή άσχημου δεδικασμένου, θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις και επί άλλων Βραχονησίδων του Ελληνικού Αρχιπελάγους;
Σ’ αυτό το καίριο ερώτημα οι κ. Σημίτης και Πάγκαλος δεν απάντησαν. Όταν μάλιστα, στις 9 Απριλίου 1996, ρωτήσαμε ευθέως τον τότε Πρωθυπουργό κ. Σημίτη, στη διάρκεια της συνέντευξης, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κλίντον, απάντησε πως το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας και το Δικαστήριο θα βγάλει ευνοϊκή απόφαση. Αναφορικά δε με το θέμα, ότι η Κυβέρνησή του πρότεινε πρώτα τα Ίμια και μετά την υφαλοκρηπίδα, ο κ. Σημίτης απέφυγε ν’ απαντήσει. Και δεν δέχθηκε καν την βάση της ερώτησης μας, ότι μ’ όσα πρότεινε και συμφώνησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα οδηγήσουν στην επαναχάραξη των Ελληνοτουρκικών συνόρων στο N/Α Αιγαίο, με την διατυπωθείσα λογική ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας Αλλά και ούτε πουθενά έγινε οποιαδήποτε αναφορά, ότι η όλη ιστορία αφορά αποκλειστικά και μόνο τα Ίμια, χωρίς να έχει επιπτώσεις σ’ άλλες Βραχονησίδες, με την μορφή του δεδικασμένου.
Ο διάλογος αυτός στάθηκε αιτία να μας απολύσουν και από την θέση του ανταποκριτή της ΕΡΤ3 στην Ουάσιγκτων, περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο συνομιλητής μας, που μας το ανήγγειλε, μας είπε:
«Μου είπαν να σου πω, σύμφωνα με οδηγίες από την Αθήνα, ότι πήραν την απόφαση αυτή, διότι οι ανταποκρίσεις σου παρεμβάλλουν εμπόδια στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο».
Απάντησα, χωρίς περιστροφές: «Τότε, κακώς κάθομαι στην Ουάσιγκτων. Θα έπρεπε να βρίσκομαι στην Αθήνα, στο ρόλο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφού είμαι σε θέση να παρεμβάλλω τέτοια εμπόδια στην Κυβέρνηση». Δεν δώσαμε καμιά συνέχεια, γιατί δεν συνηθίζουμε ν΄ αντιδικούμε με Ελληνικές Κυβερνήσεις.
Όπως υποστηρίζουν οι καλά πληροφορημένοι, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης , που είναι πολιτικό όργανο, μπορεί ν΄ αποφανθεί προς τέσσερις κατευθύνσεις.
Συγκεκριμένα ότι τα Ίμια είναι Ελληνικά, ή τουρκικά ή ουδέτερα-αμφισβητούμενα, ή ότι δεν υπάρχει υπόθεση, απορρίπτοντας την προσφυγή ως νόμω αβάσιμη. Και επιμένουν ότι θ’ αποφανθεί, ότι τα Ίμια είναι ουδέτερα-αμφισβητούμενα αιτιολογώντας πως πρόκειται για εγκαταλειμμένες βραχονησίδες επί των οποίων δεν ασκήθηκε ποτέ κυριαρχία είτε από την Ελλάδα είτε από την Τουρκία. Και θα προσδώσει ένα νέο καθεστώς με την μορφή του δεδικασμένου. Γι’ αυτό, άλλωστε, λέγεται πως πρώτα οι ΗΠΑ έσπευσαν να διακηρύξουν από τις 1 Φεβρουαρίου και έκτοτε, ότι δεν αναγνωρίζουν Ελληνική κυριαρχία, ούτε τουρκική, όπως προαναφέραμε.
Μέχρι της έκδοσης απόφασης θα έχει προσδιορισθεί και πόσες άλλες Βραχονησίδες έχουν παρόμοιο καθεστώς με τα Ίμια, που θ’ αποτελέσουν λίστα, η οποία θα επισυναφθεί στην αρχική απόφαση και, με την μορφή του δεδικασμένου, θα επεκταθεί και σ’ αυτές.
Ο ξένος Τύπος είχε γράψει, κατά καιρούς, για 500 μέχρι 1000 τέτοιες Βραχονησίδες, που έχουν παρόμοιο καθεστώς με τα Ίμια. Η απόφαση αυτή δε πρόκειται να έχει εφαρμογή στις Βραχονησίδες ένθεν και ένθεν των ακτών του Αιγαίου, στο εύρος των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων, από τις ακτές της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά μέσα στο Αρχιπέλαγος.Και θα επιχειρηθεί να έχει εφαρμογή σε Βραχονησίδες, που είναι πλησιέστερες προς τις τουρκικές ακτές. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θα χαραχθεί γραμμή. Διότι συνέχεια, θα εφαρμοσθεί το δεύτερο βήμα, που διακήρυξε ο κ. Σημίτης: Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Είναι περιττό ν’ αναπτύξει κανείς το τι θα συμβεί. Διότι αν κάποιος προσδώσει στις Νησίδες αυτές και χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα, που αναλογούν, αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο θα έχει χαραχθεί γραμμή, αλλά θα έχει γίνει κυριολεκτικά διχοτόμηση του Αιγαίου, με τον πλέον νόμιμο και πανηγυρικό τρόπο: Με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Γι’ αυτό και προέχει πρώτα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που απεμπόλησε, δυστυχώς, η τότε Κυβέρνηση Σημίτη και απέκλινε τελείως από την μέχρι σήμερα πάγια πολιτική, που διακήρυσσε ο αείμνηστος Πρωθυπουργός ΑΝΔΡΕΑΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την διεθνή πρακτική.
Υπάρχουν και εκείνοι που λένε, ότι αν υπάρξει αδιέξοδο, τότε, ίσως, βρεθεί φόρμουλα πάλι με την Χάγη, οι ουδέτερες-αμφισβητούμενες αυτές Βραχονησίδες να γίνουν συμμαχικές, γκρίζες ή ο,τιδήποτε άλλο, αλλά και πάλι θα ωφεληθεί η Τουρκία διότι ύστερα από χρόνια, όταν θα εκλείψουν οι λόγοι να είναι συμμαχικές ή ο,τιδήποτε άλλο, θα έχει να καταπολεμήσει ξένη κυριαρχία και όχι Ελληνική.
Οι ΗΠΑ φαίνονται να θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα, ασφαλώς στα δικά τους μέτρα, αν είναι εφικτό, το ταχύτερο δυνατόν, λόγω των σχεδίων τους στα Βαλκάνια και εκείθεν στα ενδότερα της Ευρώπης. Χρειάζονται το Αιγαίο στρατηγικά ,στο τρίγωνο Ισραήλ, Τουρκία, Ελλάδα. Για να κάμψουν την βούληση της Ελλάδας συνεργαζόμενοι με το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο, που δεν το βάζει κάτω, παρά την εκλογή του δημοφιλούς Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ερντογάν. Μαζί με τους συνοδοιπόρους τους, θα μας εκβιάσουν, σε εύθετο χρόνο, και μπορεί να μας ζητήσουν την εφαρμογή της σε Βραχονησίδες πλησιέστερες προς τις κυρίως ακτές της Ελλάδας, πέρα από τα χωρικά ύδατα και στη διεθνή θάλασσα. Οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές επί των Ελληνικών Βραχονησίδων.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ τι είχε δηλώσει και ο κ. Πάγκαλος στην συνέντευξη εκείνη με τον κ. Σημίτη, στην Ουάσιγκτων:
«Θα προχωρήσουμε στο δεύτερο βήμα για την υφαλοκρηπίδα. Και οι δυό χώρες θα ωφεληθούν. Διότι ο προσδιορισμός της υφαλοκρηπίδας και η άρση της ασάφειας και της έλλειψης κανόνων στην περιοχή, θα ωφελήσει και τις δυό χώρες».
Ειδικά για την υφαλοκρηπίδα υποστηρίζεται πως, ύστερα από μια τέτοια ευνοϊκή απόφαση υπέρ των Τούρκων, κάτι που επιδιώκουν μετά μανίας οι Αμερικανοί, η οριοθέτηση της θα προχωρήσει σε χρόνο μηδέν, χωρίς πολλές διατυπώσεις. Πολύ απλά, η Άγκυρα, έχοντας εξασφαλίσει εκατοντάδες Βραχονησίδες θα αποδεχθεί την αρχή, που μέχρι τώρα αρνιόταν για την Ελλάδα, ότι ως ακτές θεωρούνται και οι ακτές των Βραχονησίδων, οπότε αυτοδικαίως μαζί μ΄ αυτές θα εξασφαλίσει και υφαλοκρηπίδα. Και κοντά σ’ αυτήν και χωρικά ύδατα 12ν.μ. μάλιστα, διότι με την εξασφάλιση των Βραχονησίδων θα την συμφέρει πλέον η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. στο Αιγαίο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχει εξασφαλίσει νομότυπα στεριά, θάλασσα, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και αέρα. Και θα έχει χαραχθεί γραμμή κατά μήκος του Αιγαίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουν εγκλωβισθεί ουσιαστικά και κατοικημένα Ελληνικά Νησιά, τα οποία, με την παρέλευση του χρόνου, θα διεκδικήσει η ΄Αγκυρα. Άλλωστε, για τα νησιά αυτά κωλυσιεργεί και η προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη, διότι θέλει τώρα, με την ίδια απόφαση, παράλληλα με τον αριθμό των Βραχονησίδων, που επιβουλεύεται να πάρει, να πετύχει και την αποστρατικοποίησή τους.
Ετσι, ίσως φθάσουμε κάποτε στην εξής κατάσταση: Να υπάρχουν οι τουρκικές Μικρασιατικές ακτές. Δίπλα σ΄ αυτές μεγάλα Ελληνικά Νησιά κατοικημένα, σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, αλλά αποστρατικοποιημένα, ανάμεσα σε τουρκικές Βραχονησίδες και να πετούν κάθε τόσο, πάνω από αυτά, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, με παραβάσεις και παραβιάσεις. Ως πότε αυτά τα Νησιά θα είναι Ελληνικά;
***Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στο επόμενο φύλλο.
/////////////////////////////////////////// \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Αὐτὸς ἦταν ὁ Σημίτης.
Τὸ 4 Μέρος δὲν δημοσιεύθηκε ποτὲ.Τὸ γιατὶ εἶναι ἄγνωστο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών