Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

Ο ΣοσιαΛΗΣΤΗΣ, Τσοχατζόπουλος, που είχε κάνει το γραφείο του, 'Γιάφκα της μίζας'

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ μακριά από αδιάκριτα βλέμματα είχε με τους Γερμανούς των υποβρυχίων, στο ίδιο το πολιτικό γραφείο του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Οπως αποκαλύπτουν τα νέα ντοκουμέντα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Real news, ο πρώην υπουργός Αμυνας συνάντησε ανώτατα στελέχη της κοινοπραξίας HDW/Ferrostaal τουλάχιστον δύο φορές πριν υπογραφεί η τελική συμφωνία αγοράς των υποβρυχίων από την ελληνική κυβέρνηση στο γραφείο του, που βρίσκεται στην οδό Ομήρου 8, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί άκουγε τους Γερμανούς να τον ευχαριστούν που επέλεξε εκείνους, προτού καν υπογραφεί η τελική συμφωνία για την αγορά των υποβρυχίων. Επιπλέον, αστειευόταν μαζί τους για τις προσπάθειες των Γάλλων ανταγωνιστών να προωθήσουν και εκείνοι τα δικά τους υποβρύχια στο ελληνικό κράτος.

Το «παρών» σε αυτές τις συναντήσεις έδινε και ο Γιάννης Μπέλτσιος, ο άνθρωπος που είχε συστήσει ο Α. Τσοχατζόπουλος στους Γερμανούς. Παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Μπέλτσιος δεν είχε κανέναν θεσμικό ρόλο που να δικαιολογεί την παρουσία του σε συζητήσεις για αγορά αμυντικών εξοπλισμών από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται ως μέλος της... κοινοπραξίας των γερμανικών υποβρυχίων! Μάλιστα, την περίοδο που έγιναν οι εν λόγω συναντήσεις, ο Γ. Μπέλτσιος ήταν αντιπρόεδρος της Αττικό Μετρό. Επιπλέον, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σε εξώδικο που είχε αποστείλει στην «R», ο συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου υποστήριζε πως δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «R» αφορούν όσα έχει καταθέσει ενώπιον της Εισαγγελίας του Μονάχου ο Χανς Μούλενμπεκ, ο οποίος την επίμαχη χρονική περίοδο ήταν οικονομικός διευθυντής της Ferrostaal, εταιρείας που είχε αναλάβει την προώθηση των γερμανικών υποβρυχίων στη χώρα μας.

«Σε ολόκληρη τη φάση πριν από την υπογραφή των συμβολαίων Αρχιμήδης» (σ.σ.: η ονομασία της αρχικής σύμβασης των υποβρυχίων), «θυμάμαι δύο με τρεις επισκέψεις στον υπουργό Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλο, μία φορά στο υπουργείο του και δύο φορές στο γραφείο του στην πόλη, κάθε φορά μαζί με άλλα άτομα (από την Κοινοπραξία: Χάουν, Φράιταγκ, Μούλενμπεκ και Μπέλτσιος)», κατέθεσε τον Ιούλιο του 2010 ο Χ. Μούλενμπεκ.



Συναντήσεις

Για το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν με τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο πρώην διευθυντής της Ferrostaal αναφέρει: «Οι συνομιλίες αυτές ήταν κυρίως χαλαρή κουβεντούλα. Τον ευχαριστήσαμε που μετά από 30 χρόνια προχωρήσαμε ξανά σε μια συμφωνία-τεχνολογικό ορόσημο για την αγορά των υποβρυχίων και κουβεντιάσαμε για το θράσος των Γάλλων ανταγωνιστών μας, οι οποίοι προσπαθούσαν να μποϊκοτάρουν τη δουλειά μας μέχρι την τελευταία στιγμή».

Με λίγα λόγια, οι εισαγγελείς του Μονάχου που ερευνούν την υπόθεση των παράνομων «ωφέλιμων πληρωμών» από την κοινοπραξία HDW/Ferrostaal προς ξένες χώρες, άκουσαν τον Χ. Μούλενμπεκ να καταθέτει πως στην Ελλάδα η συμφωνία των υποβρυχίων είχε ουσιαστικά κλείσει πριν από την υπογραφή της σύμβασης, που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2000. Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι είχαν ήδη απορριφθεί και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας συναντούσε τους Γερμανούς στο προσωπικό του γραφείο και όχι μόνο στο υπουργείο, όπως αρμόζει σε διεκδικητές συμφωνίας αμυντικών εξοπλισμών. Σύμφωνα με την περιγραφή που γίνεται στην κατάθεση, οι συναντήσεις γίνονταν σε ιδιαίτερα χαλαρό και φιλικό κλίμα...



Γεύμα 37,5 εκατομμυρίων στη Βιέννη

ΛIΓΟΤΕΡΟ
από ενάμιση μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας των υποβρυχίων, ο Γιάννης Μπέλτσιος βρισκόταν στη Βιέννη, κανονίζοντας μαζί με τους Γερμανούς προμήθειες ύψους 37,5 εκατομμυρίων ευρώ για υπεράκτιες εταιρείες! Μπορεί ο πρώην διευθυντής της Ferrostaal να κατέθεσε πως συνάντησε τον Ακη Τσοχατζόπουλο τρεις φορές την περίοδο πριν υπογραφεί η σκανδαλώδης συμφωνία, φαίνεται όμως πως οι συναντήσεις με τον Γ. Μπέλτσιο ήταν εξαιρετικά πιο συχνές. Στη Βιέννη, μάλιστα, καθορίστηκαν τόσο τα ακριβή ποσά όσο και ο χρόνος παράδοσης του πρώτου πακέτου των «ωφέλιμων πληρωμών».

Στις 26 Μαρτίου 2000, ο Γ. Μπέλτσιος, ο εφοπλιστής και αντιπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα Μιχάλης Ματαντός, ο αναπληρωτής πρόεδρος της HDW, Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν και ο Χανς Μούλενμπεκ συναντήθηκαν και συνέφαγαν στο ξενοδοχείο Ιmperial της Βιέννης. Σε επιστολόχαρτο του πολυτελούς ξενοδοχείου που αποκαλύπτει σήμερα η «R», οι Γερμανοί έβαλαν την υπογραφή τους για την προμήθεια συνολικά 37,5 εκατ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις, μέχρι και τρία χρόνια μετά το κλείσιμο της συμφωνίας των υποβρυχίων!

Το συγκεκριμένο χειρόγραφο είναι από τα βασικά ντοκουμέντα που έχει συγκεντρώσει η έρευνα της Εισαγγελίας του Μονάχου. Οπως μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία, συνδυάζεται απόλυτα με ένα άλλο έγγραφο, τη λίστα με πληρωμές προς υπεράκτιες εταιρείες αλλά και τον κύριο... YB (Yannis Beltsios), όπως έχει ήδη δημοσιεύσει η «R» στις 13 Φεβρουαρίου.

«Αυτό το χειρόγραφο σημείωμα προέρχεται από εμένα και κάτω, δίπλα στην υπογραφή του κυρίου Χάουν, βρίσκεται η δική μου υπογραφή», κατέθεσε ο Χ. Μούλενμπεκ για το επιστολόχαρτο του ξενοδοχείου Imperial.

Για το δεύτερο έγγραφο, τη λίστα των πληρωμών, η κατάθεση του διευθυντή της Ferrostaal επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της «R» και τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα αρχικά «ΥΒ» αφορούν το ονοματεπώνυμο του συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου. «Υποθέτω ότι αφορά μια λίστα της ΜΙΕ, δηλαδή του κυρίου Ματαντού... Με “ΥΒ” συμπεραίνω ότι εννοείται ο κ. Γιάννης Μπέλτσιος. Γιατί ο κ. Γιάννης Μπέλτσιος έλαβε 1 εκατομμύριο τον Μάρτιο του 2000, δεν το γνωρίζω. Πιθανόν να είναι κάποια προκαταβολή που πήρε από τον κ. Ματαντό".

Όπως έχει δημοσιεύσει η «R», ο Μιχάλης Ματαντός στη δική του κατάθεση στην Εισαγγελία του Μονάχου, ανέφερε πως: «Γύρω στον Μάρτιο του 2000 έδωσα στον κ. Μπέλτσιο 1 εκατ. ευρώ», προσθέτοντας ότι την πληρωμή αυτή την είχε υποδείξει ο Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν, αναπληρωτής πρόεδρος της HDW, κατασκευάστριας εταιρείας των γερμανικών υποβρυχίων. Ο ίδιος ο Γ. Μπέλτσιος από την πλευρά του, στην εξώδικη διαμαρτυρία του, έχει υποστηρίξει: «Ουδέποτε έλαβα 1 εκατομμύριο ευρώ»...

Καθώς όμως η δημοσιογραφική έρευνα προχωρά, η αιτία της πληρωμής αλλά και οι υπηρεσίες που παρείχε ο στενός πολιτικός φίλος του Α. Τσοχατζόπουλου, αποκρυσταλλώνονται πλήρως.

Το εκατομμύριο του Μπέλτσιου

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, 
ο Μπέλτσιος είναι μέλος της Ομάδας Α», κατέθεσε στη γερμανική εισαγγελία ο πρώην διευθυντής της Ferrostaal, Χανς Μούλενμπεκ. Από τις αρχές Φεβρουαρίου το περιοδικό Spiegel έχει ισχυριστεί ότι η Ομάδα Α αποτελείτο από έναν μικρό αριθμό ατόμων και ότι ουσιαστικά αποτελούσε το όχημα για τη μεταφορά των προμηθειών προς Ελληνες πολιτικούς και αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Η κατάθεση του Μούλενμπεκ περιέχει τα πάντα όσον αφορά την ταυτότητα και τη δουλειά που έκανε αυτή η περιβόητη ομάδα.

«Για εμάς, ήταν πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε την επιτυχία του έργου στην Ελλάδα. Αναζητήσαμε λοιπόν έναν τρόπο να ενισχύσουμε το τμήμα εξαγορών ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ανθρώπους υψηλού επιπέδου. Από αυτήν την προσπάθεια, δημιουργήθηκε η Ομάδα Α». Στην ερώτηση του εισαγγελέα για την ταυτότητα των μελών, ο Χ. Μούλενμπεκ απαντά: «Σε αυτά τα άτομα ανήκουν ο βαρόνος Φον Πούκλερ, ο Αλεξ Αβατάγγελος, ο Μισέλ Φιλιππίδης, ο Γιάννης Μπέλτσιος και ο Αγκο Ντερμιτζάν. Η αρχή έγινε στα χρόνια 1996-1997».

Πληρωμές

Σύμφωνα με τις καταθέσεις στη γερμανική Δικαιοσύνη, η Ομάδα Α συνδέεται απευθείας με τις πληρωμές που λαμβάνουν οι διάφορες υπεράκτιες εταιρείες. Αμεση όμως είναι και η σύνδεση μεταξύ των αμοιβών προς τις εταιρείες και του ενός εκατομμυρίου ευρώ που φέρεται να έχει λάβει ο Γ. Μπέλτσιος.Στο χειρόγραφο σημείωμα του ξενοδοχείου Imperial, η πρώτη δόση των πληρωμών που συμφωνούνται είναι το ποσό των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκρίνοντας το χειρόγραφο που φέρει την υπογραφή του και τη λίστα με τις πληρωμές, ο Χ. Μούλενμπεκ αναφέρει τα εξής: «Αν από αυτήν τη λίστα συνυπολογίσουμε την πληρωμή για τη Wilberforce σε 11,5 εκατομμύρια και αυτήν στον “ΥΒ”» (σ.σ.: 1 εκατομμύριο), «τότε θα έχουμε ακριβώς τα 12,5 εκατομμύρια που αναφέρονται εδώ, στο χειρόγραφο σημείωμα». Ο πρώην διευθυντής της Ferrostaal, όμως, αναγνωρίζει και την ταυτότητα άλλων υπεράκτιων εταιρειών που εμφανίζονται να λαμβάνουν αμοιβές. «Πίσω από την εταιρεία Asian and Middle Eastern Engineering and Consulting Inc. υποθέτω ότι κρύβονται οι υπόλοιποι της Ομάδας Α, εννοώ τους κυρίους Φιλιππίδη, Φον Πούκλερ και Αγκο», αναφέρει η κατάθεση στην Εισαγγελία του Μονάχου.

Του Αλέξανδρου Κόντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών