Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

Προελαύνουν στη Μιζουράτα οι δυνάμεις του Καντάφι

Όσο δεν ρίχνουν 'φιλειρηνικές' βόμβες οι σύμμαχοι, τόσο θα εκτρέπονται σε φυγή οι αντικαθεστωτικοί
 
Πρόκειται για το σημαντικότερο προπύργιο των εξεγερμένων. Νωρίτερα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις απέρριχαν σχέδιο μετάβασης της εξουσίας υπό τον γιό του Καντάφι
Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και...
το σημαντικότερο προπύργιο των εξεγερμένων που έχει απομείνει στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει περικυκλωθεί και δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του Καντάφι για εβδομάδες. Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στις μάχες στην πόλη αυτή.
«Ο βομβαρδισμός άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίζεται, με τη χρήση ολμοβόλων και πυροβολικού. Αυτό είναι φανερά τρομοκρατία. Ο βομβαρδισμός έχει στόχο κατοικημένες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απώλειες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος, ο οποίος κατονομάστηκε ως Τζεμάλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τον σφοδρό βομβαρδισμό της Μιζουράτα και της περιοχής του λιμανιού της.
Η Μιζουράτα δεν διαθέτει κανονικό νοσοκομείο και οι γιατροί που εργάζονται σε μία αυτοσχέδια κλινική δηλώνουν οτι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των τραυματιών από τις συγκρούσεις.
«Η ιατρική κατάσταση παραμένει δύσκολη», σημείωσε και ο Τζεμάλ. «Απομένουν πολλοί που πρέπει να απομακρυνθούν (για να διακομισθούν σε νοσοκομεία). Αδελφές χώρες έχουν δεσμευτεί για βοήθεια η οποία βρίσκεται καθ'οδόν», προσέθεσε.
Χωρίς αποτέλεσμα οι συμμαχικές επιδρομές
Οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων που γίνονται υπό την εντολή του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη Μιζουράτα δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να σταματήσουν τις επιθέσεις του λιβυκού στρατού.
«Προστασία των αμάχων σημαίνει απομάκρυνση του σημερινού καθεστώτος. Αυτό μόνο αποτελεί απειλή για τους αμάχους», σημείωσε ο Τζεμάλ.
Το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra μετέδωσε παράλληλα σήμερα ότι ιορδανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει 10 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε σήμερα από το Αμάν με προορισμό τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη.
«Ένα αεροσκάφος της ιορδανικής στρατιωτικής αεροπορίας αναχώρησε σήμερα για τη Βεγγάζη, μεταφέροντας 10 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως ιατρικής, την οποία προσφέρει η Ιορδανία», μετέδωσε το Petra.
Το πρακτορείο διευκρινίζει ότι η βοήθεια αυτή «εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμευσης της Ιορδανίας και είναι σύμφωνη με την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και τη διεθνή νομιμότητα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής και επιμελητειακής υποστήριξης στο λιβυκό λαό».
Η Ιορδανία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχει στρατιωτικά στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη, αλλά ότι προτίθεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αν της ζητηθεί.
Απορρίπτουν προτάσεις του Καντάφι οι αντικαθεστωτικοί
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, απέρριψε την ιδέα της μετάβασης προς τη συνταγματική δημοκρατία, της οποίας να ηγείται ένας γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, για την οποία έγραψε η εφημερίδα New York Times.
«Αυτό απορρίφθηκε παντελώς από το Συμβούλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Σαμσεντίν Αμπντουλμελάχ στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη.
«Ο Καντάφι και οι γιοί του πρέπει να φύγουν πριν από κάθε διπλωματική διαπραγμάτευση», δήλωσε.
Τουλάχιστον δύο γιοί του Λίβυου συνταγματάρχη προτείνουν μια μετάβαση προς τη συνταγματική δημοκρατία που προβλέπει την αποχώρηση από την εξουσία του πατέρα τους, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Επικαλούμενο διπλωμάτη που ζήτησε να μην κατονομαστεί και καλά πληροφορημένο Λίβυο αξιωματούχο, η εφημερίδα γράφει ότι της διαδικασίας μετάβασης θα ηγείτο ένας από τους γιούς του Καντάφι, ο Σέιφ αλ-Ισλάμ.
Επαφές του καθεστώτος και με την Άγκυρα
Ένας απεσταλμένος της λιβυκής κυβέρνησης αναμένεται σήμερα στην Άγκυρα για να «ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας» για να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός με τους εξεγερμένους, ανακοινώθηκε από επίσημες τουρκικές πηγές.
«Υπάρχουν αιτήματα (που διατυπώθηκαν προς την Τουρκία) προερχόμενα από τις δύο εμπόλεμες πλευρές» στη Λιβύη, τις δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και τους εξεγερμένους, υπογράμμισε μια κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης διευκρίνισε ότι ο απεσταλμένος του Μουάμαρ Καντάφι, ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάτι αλ-Ομπέιντι, ο οποίος είχε χθες Κυριακή επαφές στην Ελλάδα, βρίσκεται «καθ' οδόν» προς την Άγκυρα για να συζητήσει τη δυνατότητα να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης μπορεί επίσης να μεταβούν «προσεχώς» στην Τουρκία για να συζητήσουν το ίδιο θέμα.
Η Μπρέγκα στα χέρια των αντικαθεστωτικών
Προελαύνουν οι αντικαθεστωτικοί προς τη στρατηγική πόλη Μπρέγκα, την ίδια ώρα που το καθεστώς στην Τρίπολη έχει ξεκινήσει διπλωματικό αγώνα για να συζητήσει το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου.
Η πόλη της Μπρέγκα είναι στο επίκεντρο του πολέμου εδώ και πολλές εβδομάδες, η οποία ανακαταλαμβάνεται εκατέρωθεν από τις αντίπαλες ομάδες στην ανατολική ακτής της Λιβύης.
Οι αντικαθεστωτικοί έκαναν σημαντική πρόοδο στην πορεία ανακατάληψης της περιοχής, που βρίσκεται σχεδόν υπό τον έλεγχό τους, καθώς υποστηρίζονται από τις συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις.
Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση για την μεταφορά τραυματιών
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που συμμετέχουν στη διεθνή στρατιωτική δύναμη που έχει τεθεί από την Άγκυρα στη διάθεση του ΝΑΤΟ, συνόδευσαν πλοίο-νοσοκομείο που μεταφέρει 460 τραυματίες και πρόσφυγες από την πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ένα τουρκικό οχηματαγωγό πλοίο που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο και μεταφέρει φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια, επιβίβασε 270 ανθρώπους από τη Μιζουράτα, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης και πολιορκείται από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, και 190 από τη Βεγγάζη, σύμφωνα με τις τουκρικές αρχές.
Δώδεκα τουρκικά F-16 και ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος που συμμετέχουν στη διεθνή στρατιωτική δύναμη για την περιφρούρηση της τήρησης του εμπάργκο κατά της Λιβύης, συμμετείχαν στην από αέρος και από θαλάσσης υποστήριξη του οχηματαγωγού, το οποίο πλεύρισε στη Μιζουράτα και στη συνέχεια το συνόδευσαν εκτός των λιβυκών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Hurriyet και Milliyet.
Το οχηματαγωγό, το οποίο χρειάσθηκε να περιμένει τέσσερις ημέρες ανοικτά της Μιζουράτα μέχρι να λάβει την άδεια να πλησιάσει στο λιμάνι, αναμένεται εντός της ημέρας στο λιμάνι του Τσεσμέ.
Η Τουρκία, η μόνη μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός διπλωματικός παράγοντας στην περιοχή, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, δηλώνοντας ότι «δεν θα στρέψει ποτέ τα όπλα εναντίον του λιβυκού λαού».
Ωστόσο, η Αγκυρα δέχθηκε να αποστείλει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ έξι πολεμικά σκάφη ανοικτά της Λιβύης για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την περιφρούρηση τήρησης του εμπάργκο κατά της Λιβύης.
Γιατροί που επιβαίνουν στο οχηματαγωγό δήλωσαν ότι πολλοί από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Η Ρώμη αναγνώρισε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο
Η Ιταλία αναγνωρίζει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ως το «μόνο νόμιμο συνομιλητή» και εκτιμά ότι οι προτάσεις εξόδου από την κρίση που διατυπώνει το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι «δεν είναι αξιόπιστες», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.
«Η Ιταλία αποφάσισε να αναγνωρίσει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο», δήλωσε ο Φρατίνι αφού δέχθηκε στη Ρώμη τον υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου (που εκπροσωπεί την εξέγερση εναντίον του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι), τον Άλι Αλ Ισάουι.
Ο Ιταλός υπουργός υπογράμμισε ότι «το καθεστώς της Τρίπολης ετοιμάζεται να στείλει απεσταλμένους στην Ελλάδα για να κάνει προτάσεις» με στόχο μια επίλυση της σύγκρουσης. Όμως «οι προτάσεις αυτές δεν είναι αξιόπιστες, και δεν είναι δυνατό να τις αποδεχθούμε», δήλωσε ο Φρατίνι.
Ο Ιταλός υπουργός πρότεινε να υπάρξει συγκεκριμένη συνεργασία για την «ανοικοδόμηση της Λιβύης», με αποστολή «εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσουν το Συμβούλιο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και αποστολή γιατρών και νοσηλευτριών στο νοσοκομείο της Μιζουράτα» (ανατολικά της Τρίπολης).
Κουβέιτ: Σύντομα η αναγνώριση των εξεγερμένων
To Koυβέιτ θα αναγνωρίσει επισήμως τους Λίβυους εξεγερμένους εντός των ημερών, ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι και μια δεύτερη αραβική χώρα, μετά από το Κατάρ, ανακοινώνει επισήμως ότι δεν αναγνωρίζει πλεόν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.
«Τους έχουμε ήδη αναγνωρίσει με την πρακτική έννοια της λέξης και επισήμως πρόκειται να τους αναγνωρίσουμε τις προσεχείς ημέρες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Σεΐχης Μοχάμαντ αλ Σάλεμ αλ Σαμπάχ μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Τον περασμένο μήνα πρώτο το Κατάρ απ΄όλες τις αραβικές χώρες αναγνώρισε τους Λίβυους εξεγερμένους ως τους νόμιμους εκπρόσωπους του λιβυκού λαού
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών