Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τρίτη, Απριλίου 12, 2011

Τι είπε ο Σόρος στον Παπανδρέου;


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ - Η άφιξη του «γκουρού» των διεθνών αγορών, κ. Τζορτζ Σόρος, στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, ειδικά σε τούτη τη συγκυρία. Αν και ο Τζορτζ Σόρος έρχεται συχνά στην Ελλάδα -μάλιστα το 2004 έφτασε για να παντρέψει τον πολύ καλό του φίλο, Στέλιο Ζαββό- η «διάλεξή» του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την περασμένη Κυριακή και το δείπνο που ακολούθησε λέγεται ότι ανέδειξαν περισσότερο την «αγάπη» του για τη χώρα. O μεγαλοεπιχειρηματίας και μεγαλοκερδοσκόπος κατά πολλούς, αναχώρησε βιαστικά από την Κωνσταντινούπολη για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Στ. Ζαββού (προέδρου του Harvard Business School Club of Greece) και να μιλήσει για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις διεθνώς και όχι μόνο.

Λίγες ώρες αργότερα, τη Δευτέρα το πρωί, περνούσε την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή για να συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου.
Συζήτησαν επί μία ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά η συνάντηση έληξε χωρίς δηλώσεις ή ανακοινώσεις.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διεθνή οικονομία, το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις ευρύτερες εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική.
Και για την αναδιάρθρωση χρέους; «Δεν έγινε καμία συζήτηση» επαναλάμβαναν κυβερνητικοί κύκλοι, θέλοντας να σβήσουν κάθε… χαραμάδα νέων σεναρίων…
Πρόταση για να εξέλθει η ελληνική οικονομία από τη βαθιά κρίση παρουσίασε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζόρτζ Σόρος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον.

Απόλυτη ανάγκηΠαράλληλα πρότεινε τρόπους για να φτάσει η Ελλάδα σύντομα στην καλύτερη δυνατή λύση και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, που αποτελούν άμεση και απόλυτη ανάγκη, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, για τη χώρα μας και την οικονομία της.
Ο κ. Σόρος φέρεται από το περιβάλλον του να εξήγησε στον κ. Παπανδρέου ότι ο ίδιος πιστεύει πως δεν πρέπει να γίνει «κούρεμα» (haircut) του ελληνικού χρέους, αλλά ένας ομαλής μορφής επαναπροσδιορισμός του (reprofiling). Αυτό, όπως είπε, έχει τρία συστατικά στοιχεία:
Πρώτον: Η τιμή του χρέους θα παραμείνει η ίδια.
Δεύτερον: Να επιδιωχθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής όλου του χρέους στα 15 χρόνια.
Τρίτον: Να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού κοντά στα όρια της Bundesbank, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο 3,25%.
Ο κ. Σόρος διέγνωσε ότι υπάρχει και επικοινωνιακό πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να επικοινωνήσει με τον ελληνικό λαό και να στείλει με πολύ πιο καθαρό τρόπο ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
«Πρέπει να τονίσεις στον λαό», φέρεται να είπε ο Ουγγροαμερικανός επιχειρηματίας, ότι «υπάρχουν λύσεις που μπορούν να σας οδηγήσουν σε έναν δρόμο όπου θα προσελκύσετε ξένες επενδύσεις και θα ξεκινήσει η ανάπτυξη».
Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εάν δεν φτάσετε στο πρωτογενές πλεόνασμα και στον επαναπροσδιορισμό του χρέους, φέρεται να τόνισε ο κ. Σόρος. Οι άνθρωποι του επιχειρηματία υποστήριξαν ότι «άφησε τα πάντα στην Κωνσταντινούπολη», όπου βρισκόταν για να μιλήσει στο συνέδριο της οργάνωσης International Crisis Group, για να επισκεφθεί την Ελλάδα και να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό.
Σημειώνουμε ότι η εν λόγω οργάνωση χρηματοδοτείται από τον ίδιο, αλλά και από την τουρκική κυβέρνηση.
Ο κ. Σόρος πιστεύει -και δεν το κρύβει- ότι «ο κ. Παπανδρέου κάνει καλή δουλειά». Στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μαξίμου τού ζήτησε «να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές».
Ο κ. Σόρος πιστεύει -και το υπογράμμισε στον Ελληνα πρωθυπουργό- ότι «θα πρέπει να απλοποιηθεί το σύστημα φορολογίας και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, ώστε να φτάσει η Ελλάδα σε πρωτογενές πλεονασμα».
Τόνισε στον κ. Παπανδρέου ότι «παράλληλα με την αναδιάρθρωση του φορολογικού και του διοικητικού συστήματος του μηχανισμού της Εφορίας θα πρέπει να μειωθούν και όσα έξοδα του δημόσιου τομέα δεν είναι απαραίτητα».
Σε συνομιλία τους με το «ΕτΚ» οι συνεργάτες του κ. Σόρος ισχυρίστηκαν ότι ο επιχειρηματίας αποφάσισε να βοηθήσει την Ελλάδα και υποστήριξαν ότι η χώρα μας «αποτελεί προσωπικό του στοίχημα». Ανέφεραν ότι σε όλες τις συναντήσεις του άσκησε κριτική εναντίον της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντάς τη ως τη χώρα «που δίνει λύσεις αργότερα αντί νωρίτερα», με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα προβλήματα, ειδικά για τις μικρές χώρες της Ευρώπης.

Η διάλεξη στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
ΕΕ και ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα

Ο Τζορτζ Σόρος μόνο όταν ρωτήθηκε στην κλειστή συνάντηση στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέτραγε με… ακρίβεια τα λόγια του.
Σε όλες τις άλλες φάσεις περιέγραφε με ενάργεια την κατάσταση που κατά την άπoψή του επικρατεί στα «ρετιρέ» της Ευρώπης. Ο μεγαλοεπενδυτής επεσήμανε το έλλειμμα θεσμών στην Ευρωζώνη και… προειδοποίησε ότι «αν δεν λάβουν γρήγορα και συντεταγμένα αποφάσεις, η κατάσταση θα… ξεφύγει».
Εκτίμησε ότι η Ευρώπη και η Αμερική έχουν κάθε λόγο να είναι κοντά στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η διοίκηση Ομπάμα τάσσεται υπέρ της ελληνικής προσπάθειας για την υπέρβαση της κρίσης. Ο Τζορτζ Σόρος μίλησε έξω από τα δόντια, χωρίς να κρύβει χιλιοστό της… δυσφορίας του για τη στάση της Α. Μέρκελ. Θύμισε το ταξίδι του υπουργού Τ. Γκάιτνερ στο Βερολίνο πριν από τη Σύνοδο του Μάρτη και τις πιέσεις προς την καγκελάριο να αποδεχθεί τους όρους επιμήκυνσης για την αποπληρωμή του δανείου κ.ά., ενώ έσπειρε αισιοδοξία στους κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες για την έξοδο από το τούνελ του χρέους…

Το ακροατήριο
Παρούσα η οικονομική – πολιτική ελίτ

Ποιοι άκουσαν το «αφήγημα» για την ελληνική οικονομία του Τζορτζ Σόρος; Πολλοί κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, πολιτικά στελέχη, ενώ τα «φώτα» τράβηξε σχεδόν εξίσου με τον επίσημο προσκεκλημένο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. «Ο λογαριασμός βγαίνει», ήταν η φράση που έκανε τον γύρο του δείπνου και που επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ο υπουργός Οικονομικών, αναλύοντας γιατί «δεν είναι λύση η αναδιάρθρωση του χρέους».
Στο δείπνο, και ο Πέτρος Ευθυμίου με την ιδιότητα του προέδρου του ΟΑΣΕ, αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος, και ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος. Από τη ΝΔ είχε προσκληθεί ο αντιπρόεδρος και πρώην Επίτροπος, Σταύρος Δήμας, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραστεί. Παρόντες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ. κ. Δασκαλόπουλος, εφοπλιστές, όπως ο κ. Τσάκος, εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών, όπως οι κ.κ. Κλιτζάντζης, Περιστέρης, και οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Κίνας και Βραζιλίας.

Ημερησία
http://greeknation.blogspot.com/2011/04/blog-post_650.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών