Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 07, 2015

Σεπτεμβριανά 1955: Το πογκρόμ των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από τον τουρκομογγλικό όχλο...

septemvriana8
Τα ξημερώματα της 6ης  Σεπτεμβρίου του 1955, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, μικρής ισχύος, εξερράγη στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγαζόταν στο σπίτι που μεγάλωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς και σημειώθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές, κυρίως στα τζάμια του Προξενείου.
Αυτή ήταν η σπίθα που άναψε τη μεγάλη φωτιά στην Πόλη και οδήγησε στο πογκρόμ του Ελληνισμού της. Ήταν τα περιβόητα «Σεπτεμβριανά»! Η πραγματική αιτία των οποίων ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ο φόβος των Τούρκων για την απώλεια της Κύπρου, λόγω του....
εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ κατά των Βρετανών αποικιοκρατών, που είχε ξεκινήσει την 1η Απριλίου 1955. Αμέσως μετά την αρχή του αγώνα της ΕΟΚΑ, και με την υποστήριξη της  τουρκικής κυβέρνησης, ιδρύθηκε η οργάνωση «Κιbrιs Türktür Cemiyeti» («Η Κύπρος είναι Τουρκική») με ιδρυτή τον ντονμέ (απόγονο εξισλαμισμένων Εβραίων) Χικμέτ Μπιλ, η οποία καλλιέργησε λυσσαλέο ανθελληνικό κλίμα, με πρώτο στόχο την πολυπληθή ελληνική κοινότητα της Πόλης. Παράλληλα, ο τουρκικός τύπος δημοσίευε εμπρηστικά άρθρα κατά των Ελλήνων, κατηγορούσε τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, επειδή δεν καταδίκαζε δημοσίως τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και διέσπειρε φήμες περί εράνων των Ελλήνων της Πόλης υπέρ της ΕΟΚΑ. Το κατάλληλο κλίμα είχε καλλιεργηθεί…
septemvriana15
Για την επίθεση στο προξενείο –που ήταν μια ολοφάνερη προβοκάτσια- συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές ένας μουσουλμάνος φοιτητής από την Κομοτηνή, ο Οκτάι Εγκίν, που αργότερα τιμήθηκε ως «Ήρωας της Τουρκίας» και διορίστηκε κυβερνήτης στην περιοχή της Καππαδοκίας. Σύμφωνα με το βούλευμα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που εξεδόθη στις 17 Σεπτεμβρίου 1955, την βόμβα είχε κομίσει από την Άγκυρα μέσω του διπλωματικού σάκου (που απαγορεύεται να ελεγχθεί στα σύνορα) ο Τούρκος υποπρόξενος…
Ωστόσο, όλα έγιναν βάσει σχεδίου και οι Τουρκαλάδες κινήθηκαν γρήγορα. Οι εφημερίδες, σε έκτακτα παραρτήματά τους, δημοσίευσαν την είδηση για την έκρηξη της βόμβας, που δήθεν «κατεδάφισε το σπίτι του Κεμάλ». Μάλιστα, η πιο ανθελληνική, «Ισταμπούλ Εξπρές», δημοσίευσε  φωτογραφίες με ερείπια βομβαρδισμένων σπιτιών του Β΄ Π.Π., με την ένδειξη ότι αυτά ήταν τα αποτελέσματα της έκρηξης βόμβας στην Θεσσαλονίκη.
Έτσι, τις απογευματινές ώρες της 6ης Σεπτεμβρίου, ένα αφιονισμένο πλήθος 50.000 ατόμων, οπλισμένο με ξύλα, σίδερα και βαριοπούλες, ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία Ταξίμ και επιτέθηκε κατά των Ελλήνων και των περιουσιών τους, με το σύνθημα «Θάνατος στους Γκιαούρηδες». Ο χαλασμός έγινε στις συνοικίες Πέραν, Εμίνογλου, Γαλατά και Μπέγιογλου, όπου ο όχλος τα έκανε όλα γης-μαδιάμ. Μετά από μια νύχτα άγριας βίας και λεηλασίας, ο πρωθυπουργός Μεντερές έδωσε εντολή στην αστυνομία να επέμβει και να διαλύσει τον μαινόμενο όχλο, που έτσι κι αλλιώς είχε εκπληρώσει την αποστολή του.
septembriana_1955-1-thumb-medium
Ο απολογισμός της τουρκικής βαρβαρότητας: 30 Έλληνες νεκροί, άγνωστος αριθμός κακοποιηθέντων – σίγουρα πολλές εκατοντάδες, άγνωστος αριθμός βιασθέντων Ελληνίδων –υπολογίζονται σε 2.000-, καταστροφές και λεηλασίες σε 4.348 εμπορικά καταστήματα ελληνικής ιδιοκτησίας, 110 ξενοδοχεία, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 21 εργοστάσια, 73 εκκλησίες, 1000 περίπου κατοικίες, εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων,  11 κλινικές, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι σε 2 κοιμητήρια, καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή.
Πρωτοφανή μανία επέδειξε ο τουρκικός όχλος κατά των ιερωμένων, αφού πολλοί απ’ αυτούς ξυλοκοπήθηκαν αγριότατα, ενώ άλλοι γυμνώθηκαν και διαπομπεύθηκαν στους δρόμους. Δύο ιερωμένοι, ο Επίσκοπος Παμφίλου Γεράσιμος και ο μοναχός Χρύσανθος Μαντάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.
Μετά από τα φοβερά αυτά γεγονότα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Πόλης, έφυγε κακήν –κακώς κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ στην Πόλη απόμειναν μόνο 2-3 χιλιάδες Έλληνες. Φυσικά, οι παθόντες δεν αποζημιώθηκαν ποτέ από το τουρκικό κράτος.
Αυτοί είναι οι Τούρκοι! Από τον καιρό του Αττίλα μέχρι σήμερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών