Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Πέμπτη, Ιουλίου 01, 2010

«Καύσωνα» ανατιμήσεων φέρνει ο ΦΠΑ

Νέο κύκλο ανατιμήσεων στην αγορά φέρνει από σήμερα η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε χιλιάδες προϊόντα, υπηρεσίες και στα ακίνητα.
Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ μια σειρά υπηρεσιών όπως είναι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, οι υπηρεσίες που παρέχουν οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι αλλά και τα ταξί. Ηεξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου τον πληθωρισμό, ο οποίος από...
5,4% που ήταν τον Μάιο αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από το 6% τους επόμενους μήνες.

Είναι η δεύτερη φορά από την αρχή του χρόνου που αυξάνονται οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών εξαιτίας του ΦΠΑ και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αύξηση αυτή με συντηρητικούς υπολογισμούς θα κοστίσει στις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ αναμένεται να φέρουν στην αγορά μπαράζ ανατιμήσεων στις τιμές εκατοντάδων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αλλά και υπηρεσιών καθώς οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν και αυτή την αύξηση όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο. Ενδεικτικό είναι ότι στα είδη σούπερ μάρκετ από την αύξηση του ΦΠΑ τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν περίπου κατά 6 ευρώ τον μήνα ενώ μέχρι σήμερα από τις μεγάλες αλυσίδες μόνο μία έχει δεσμευτεί ότι δεν θα περάσει τις αυξήσεις στην αγορά. Παράλληλα οι καταναλωτές από σήμερα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ακριβότερα και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα διόδια στις εθνικές οδούς αλλά και τα καύσιμα.

Τα θεραπευτήρια
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση στις τσέπες των καταναλωτών φαίνεται να προκύπτει από τις υπηρεσίες εκείνες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν υπάγονταν σε ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα καθώς η επιβολή ΦΠΑ τις κάνει κατά 11% ακριβότερες. Ενδεικτικά για μια αξονική τομογραφία αυξάνεται το κόστος για τους ασθενείς κατά 19,25 ευρώ αφού από 175 ευρώ που ήταν το κόστος μέχρι χθες, σήμερα το κόστος αυξάνεται σε 194,25 ευρώ.

Επίσης το κόστος της νοσηλείας έπειτα από επέμβαση τυμπανοπλαστικής από 2.500- 3.500 ευρώ διαμορφώνεται σε 2.775- 3.885 ευρώ. Μάλιστα οι αυξήσεις στον τομέα της υγείας θα οδηγήσουν το επόμενο διάστημα σε αλυσιδωτές αυξήσεις και στον κλάδο των ασφαλειών αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την απότομη αύξηση του κόστους νοσηλείας και των εξετάσεων των ασφαλισμένων τους.

Στο σούπερ μάρκετ
Εως και 11 ευρώ περισσότερα καλούνται οι καταναλωτές να πληρώσουν για να γεμίσουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ από την αρχή του χρόνου μετά και τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ που περνά στην αγορά από σήμερα. Οι καταναλωτές πλέον επιβαρύνονται με αυξήσεις της τάξης του 1,7% στις τιμές των προϊόντων που υπάγονται στον συντελεστή 23%, όπως είναι τα απορρυπαντικά, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τα είδη καθαρισμού και κατά 0,9% στις τιμές των προϊόντων που υπάγονται στον συντελεστή 11%, όπως είναι τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Ετσι για την αγορά 39 βασικών καταναλωτικών αγαθών μία οικογένεια πλήρωνε στην αρχή της χρονιάς 532,07 ευρώ τον μήνα ενώ σήμερα μετά τις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ το μηνιαίο κόστος έχει διαμορφωθεί στα 543,48 ευρώ. Μέχρι σήμερα οι επιχειρηματίες από τον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων- εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων- δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους για το εάν θα απορροφήσουν και τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ, κάτι που τον περασμένο Μάρτιο έκαναν για συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων κυρίως ιδιωτικής ετικέτας.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις του ΦΠΑ θα οδηγήσουν το επόμενο δίμηνο και σε άλλες αυξήσεις των προϊόντων καθώς οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν και με το αυξημένο κόστος στις χονδρικές τιμές αλλά και το κόστος των μεταφορικών.
Τρία λεπτά το λίτρο το καπέλο στη βενζίνη

ΣΕ 1,52- 1,53 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται από σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 21% που ήταν σε 23%.

Ετσι η αύξηση που προκύπτει υπολογίζεται σε 2- 3 λεπτά το λίτρο. Και ενώ οι τιμές των καυσίμων τραβούν την ανηφόρα επιβαρύνσεις προκαλεί η αύξηση του ΦΠΑ από 10% σε 11% και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ετσι ένας λογαριασμός των 100 ευρώ το 4μηνο, από 110 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ αυξάνεται σε 111 ευρώ. Ανάλογες είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας όπου ο ΦΠΑ αυξάνεται από 10% σε 11%. Συγκεκριμένα για ένα πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας όπου ο καταναλωτής πληρώνει μόνο το πάγιο και έχει τη δυνατότητα απεριόριστων κλήσεων με μηνιαίο κόστος 22,97 ευρώ, με την νέα αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23% θα πληρώνει 23,34 ευρώ.

Τριπλή επιβάρυνση στα συμβόλαια

ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΦΠΑ θα αναγκαστούν να πληρώσουν από σήμερα οι καταναλωτές που θα θελήσουν να συνάψουν συμβόλαια σε συμβολαιογραφικά γραφεία. Η υπαγωγή σε ΦΠΑ των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων αλλά και των υποθηκοφυλάκων αυξάνει κατακόρυφα το κόστος αφού για την υπογραφή ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου είναι απαραίτητη η εμπλοκή των τριών καθώς εκτός από τον συμβολαιογράφο είναι αναγκαία και η παράσταση δικηγόρου αλλά και η εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο. Ετσι για ένα συμβόλαιο ακινήτου αντικειμενικής αξίας 100.000

ευρώ το κόστος στον συμβολαιογράφο από 1.300

ευρώ που ήταν αυξάνεται σε 1.600 ευρώ ενώ η παράσταση δικηγόρου από 1,000 ευρώ που ήταν διαμορφώνεται σε 1.230

ευρώ. Δηλαδή μόνο από τις δύο αυτές υπηρεσίες η επιβάρυνση των καταναλωτών φτάνει τα 530 ευρώ.
Τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών