Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010

«Πλάτες» στα Σκόπια από τις ΗΠΑ

Ο πρέσβης στην ΠΓΔΜ Φ. Ρίκερ δηλώνει ότι η αμερικανική θέση δεν προβλέπει αλλαγή συνταγματικού ονόματος και Συντάγματος. Στηρίζει ουσιαστικά λύση διπλής ονομασίας. Με μια απαράδεκτη κίνηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχειρεί να βάλει σε σκοπιανά «καλούπια» τη λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, υπονομεύοντας ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση αλλά και... την ελληνική διαπραγματευτική θέση. Παραμονές της αναμενόμενης νέας πρωτοβουλίας Νίμιτς, ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ δηλώνει ότι η αμερικανική θέση δεν προβλέπει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της «Μακεδονίας», ούτε αλλαγή του Συντάγματος της χώρας και ουσιαστικά υποστηρίζει τη λύση της διπλής ονομασίας με την εξεύρεση «διεθνούς αναφοράς» που θα αντικαταστήσει μόνο το FYROM (όπου, δηλαδή, χρησιμοποιείται σήμερα). Ο κ. Ρίκερ, μάλιστα, διαβεβαιώνει τους Σκοπιανούς ότι η λύση δεν θα αφορά την ταυτότητα και τη γλώσσα τους...........Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (Alpha TVSkopje) ο κ. Ρίκερ δηλώνει ότι η λύση είναι εφικτή και «δεν απαιτείται η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος ή του Συντάγματος της Μακεδονίας».
ΣυνέντευξηΕίναι ενδεικτικό ότι αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια και προβάλλονται μάλιστα ως «αμερικανική θέση».
«Δεν θεωρούμε ότι η λύση πρέπει να εμπλέκει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος ή την αλλαγή του Μακεδονικού Συντάγματος. Αυτό είναι το δικό σας σύνταγμα, το ιερό κείμενό σας. Αυτό που χρειάζεται είναι οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Μακεδονία, να συμφωνήσουν σε μία διεθνή αναφορά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντικατάσταση του FYROM», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρίκερ, μάλιστα, καλεί τη σκοπιανή κοινή γνώμη να ασπαστεί την αμερικανική θέση, την οποία εξηγεί αναλυτικά: «Αυτό που υποστηρίζουμε είναι να στραφούμε στο πραγματικό ερώτημα. Και αυτό δεν είναι ερώτημα για την ταυτότητα ή για τη γλώσσα που μιλάτε. Αφορά την εξεύρεση μιας ρύθμισης που θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε το Σύνταγμά σας, τη χώρα σας και την ενδυνάμωση του κράτους σας στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας...».
ΦόρμουλαΤο πλαίσιο λύσης που δημοσιοποίησε ο κ. Ρίκερ, ουσιαστικά προβλέπει φόρμουλα διπλής ονομασίας, καθώς αναφέρει ότι θα εξευρεθεί απλώς μία ονομασία η οποία θα αντικαταστήσει το FYROM όπου χρησιμοποιείται σήμερα, διατηρώντας έτσι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και στο εσωτερικό αλλά και στις διμερείς σχέσεις των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό όνομά τους.
Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να διευκολυνθεί η σκοπιανή πλευρά, ο Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι σύμφωνα με την αμερικανική θέση δεν απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος (που αποτελεί, όμως, τη μοναδική στοιχειώδη διασφάλιση και εγγύηση εφαρμογής της όποιας λύσης) και δεν θα επηρεαστεί το ζήτημα της ταυτότητας και της γλώσσας, τα οποία φυσικά αποτελούν τα βασικά οχήματα του αλυτρωτισμού και αποτελούν πυρήνα του προβλήματος της ονομασίας.
Καθώς το τελευταίο διάστημα αναζητείται φόρμουλα για άρση του αδιεξόδου, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το εάν οι δηλώσεις Ρίκερ απηχούν πλήρως τις επίσημες αμερικανικές θέσεις και για το εάν έχουν γνωστοποιηθεί και στην Αθήνα, δημιουργώντας νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 
 syndesmos71.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών