Από τις επτά το πρωί διεξάγεται στην Τουρκία το δημοψήφισμα, που θα κρίνει την τύχη της πρόσφατης τροποποίησης του Συντάγματος, αλλά και θα επηρεάσει τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις.
Έως τις εννιά το βράδυ απαγορεύεται η μετάδοση αποτελεσμάτων, ωστόσο η άρση της απαγόρευσης μπορεί να γίνει και νωρίτερα με απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.
Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 07:00-04:00 τοπική ώρα στην ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας και στις δυτικές από τις 08:00 ώς τις 05:00.
Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα...
έχουν διαμορφωθεί λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.
Μετά την άρση της απαγόρευσης μετάδοσης αποτελεσμάτων, εκτός από τα αποτελέσματα θα ανακοινωθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D το "exit poll" της τουρκικής εταιρείας A&G.
Στο δημοψήφισμα έχουν δικαίωμα ψήφου 49.446.369 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.
Η Κωνσταντινούπολη είναι ο νομός με τους περισσότερους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους (8.829.393) και ακολουθούν η Άγκυρα με 3.237.436 και η Σμύρνη με 2.794.729 ψηφοφόρους.
Το δημοψήφισμα θεωρείται από πολλούς ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πριν από τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.
Εάν επικρατήσει το "ναι", όπως αναμένεται, θα πρόκειται για μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.
Ερευνα του ινστιτούτου KONDA αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αμφιλεγόμενη πρόταση για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, θα εγκριθούν καθώς θα επικρατήσει το "ναι" με 56.8% κατά το σημερινό δημοψήφισμα που θεωρείται κρίσιμο για τον Ερντογάν εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.
Ωστόσο, το KONDA αναφέρει ότι το εκλογικό σώμα παραμένει αναποφάσιστο. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας έδειξαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο με μία από αυτές να προβλέπει, μάλιστα, οριακή ήττα για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και με μία άλλη να αναφέρει ότι θα υπερψηφιστεί αλλά οριακά.
Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν το Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, πιο κοντά σε εκείνα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία.
ANA-MPA
Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών