Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2010

To πετρέλαιο θέρμανσης τινάζει στον αέρα τον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών

Πανάκριβο, ίσως και δυσεύρετο, θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης. Η διάθεσή του ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και με τα σημερινά δεδομένα το κόστος του θα κυμανθεί ανάμεσα στα 0,80 με 0,85 ευρώ το λίτρο, με τιμές, δηλαδή, υψηλότερες από πέρυσι κατά 54% με 57%. Την αντίστοιχη πρώτη μέρα πώλησής του, τον χειμώνα του 2009 πωλούνταν ανάμεσα στα 0,52 με 0,54 ευρώ το λίτρο.
 Πανάκριβο, ίσως και δυσεύρετο, θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης. Η διάθεσή του ξεκινά...
στις 15 Οκτωβρίου και με τα σημερινά δεδομένα το κόστος του θα κυμανθεί ανάμεσα στα 0,80 με 0,85 ευρώ το λίτρο, με τιμές, δηλαδή, υψηλότερες από πέρυσι κατά 54% με 57%. Την αντίστοιχη πρώτη μέρα πώλησής του, τον χειμώνα του 2009 πωλούνταν ανάμεσα στα 0,52 με 0,54 ευρώ το λίτρο.
Μάλιστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων προγραμματίζει συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου ώστε να λάβει την απόφαση της μη πώλησης πετρελαίου θέρμανσης.
Τα νοικοκυριά, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της ύφεσης, της μείωσης των εισοδημάτων τους, της αύξησης ή της επιβολής νέων έμμεσων φόρων αλλά και της υπερχρέωσης, έρχονται αντιμέτωπα φέτος και με τις «καυτές» τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Δαπάνη την οποία δεν μπορούν να αποφύγουν με τίποτα μιας και πρόκειται για απαραίτητο αγαθό επιβίωσης.
Οι τιμές του είναι υψηλές καθώς είχαν προηγηθεί οι απανωτές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ντίζελ κίνησης. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται με βάση τον ΕΦΚ του ντίζελ. Τη θερινή σεζόν ο φόρος για το «θέρμανσης» είναι ίδιος με εκείνον του «κίνησης».
Με τις αυξήσεις του ανέβηκε στα 412 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τον Απρίλιο πέφτει στα 21 ευρώ τα χίλια λίτρα και με τον τρόπο αυτόν, εδώ και χρόνια το κράτος ασκεί κοινωνική πολιτική επιδοτώντας το κόστος. Ωστόσο, οι απανωτές ανατιμήσεις του ΕΦΚ εκτινάσσουν την τιμή του.
Αν λοιπόν ξεκινούσε σήμερα η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης, θα είχε τιμές γύρω στα 0,80 με 0,85 ευρώ το λίτρο.
Το... εφιαλτικό σενάριο για την εξίσωση των ΕΦΚ των δύο τύπων πετρελαίου η κυβέρνηση το εγκαταλείπει καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα... έστελνε το «θέρμανσης» στα 1,32 με 1,40 ευρώ το λίτρο.
ΕπιβάρυνσηΜε υπολογισμούς, λοιπόν, που έχει κάνει το «Εθνος» και βασίζονται στην κατανάλωση των κατοικιών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες και πολυκατοικίες) ανάλογα με τα λίτρα που «καίνε» τον χειμώνα, η επιβάρυνση φέτος για τις οικογένειες εκτιμάται από 140 ευρώ μέχρι και 2.170 ευρώ, ανάλογα.
Για μία μέση οικογένεια που μένει σε τριάρι διαμέρισμα σημαίνει πρόσθετη δαπάνη από 182 έως 201,5 ευρώ. Νοικοκυριό που μένει σε τεσσάρι διαμέρισμα θα κληθεί να πληρώσει την κατανάλωση κατά τους χειμερινούς μήνες από 224 έως 248 ευρώ.
Στη «μονοκατοικία» το επιπλέον κόστος υπολογίζεται από 462 έως 511,5 ευρώ, ενώ οι ένοικοι πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων επιβαρύνονται φέτος με συνολικά ποσά από 1.960 μέχρι 2.170 ευρώ.
Διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην επιστροφή φόρων
Απειλούν με εμπάργκο οι πρατηριούχοι
Οτι θα σταματήσουν τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης προειδοποιούν οι πρατηριούχοι και οι μικροί έμποροι καυσίμων, καθώς με τον ισχύοντα τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το κράτος βγαίνουν ζημιωμένοι. Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Β. Κώτσος «εμείς πουλάμε στους καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο τον ειδικό φόρο.
Το κράτος μέσα από το σύστημα «Ηφαιστος» μας επιστρέφει τη διαφορά, αφού εμείς το αγοράζουμε κανονικά στην υψηλή τιμή του από τις εταιρείες εμπορίας. Ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις στην επιστροφή των ποσών. Οι οφειλές του δημοσίου ανέρχονται ακόμη και στις 10.000», λέει ο κ. Κώτσος και συνεχίζει: «Οι πρατηριούχοι δεν αντέχουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν και τους πελάτες τους και το Δημόσιο. Ζητάμε την άμεση εξόφληση των οφειλών χωρίς προϋποθέσεις».
«Δεν μας συμφέρει»Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΠΕΚ σημειώνει πως «δεν μας συμφέρει υπό αυτές τις προϋποθέσεις να πουλάμε πετρέλαιο θέρμανσης. Αν δεν καταργηθεί αυτό το σύστημα, τότε θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε την πώληση».
Για το ζήτημα αυτό, μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να προχωρήσει, εκτός απρόοπτου, στην απόφαση παύσης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Η ΠΟΠΕΚ έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών την εξίσωση των ειδικών φόρων και την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά τάξεις. Την κατάργησή της τη ζητά για τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα: «Είναι κοινωνικά άδικο εκείνοι που έχουν βίλες και θερμαινόμενες πισίνες να καταναλώνουν φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης» καταλήγει ο κ. Κώτσος.
"To Έθνος"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών