Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Πέμπτη, Ιανουαρίου 06, 2011

Προς νέα διατροφική κρίση...Εκτιμήσεις FAO

Νέα κρίση τροφίμων, ανάλογη ή και μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε μαζικές αναταραχές σε πολλά φτωχά κράτη το 2008, απειλεί και πάλι τον πλανήτη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αρμόδιας για τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, του γνωστού FΑΟ. Σύμφωνα με την άκρως ανησυχητική έκθεση, οι μεγάλες ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων που παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη ζάχαρη, τα δημητριακά και τους σπόρους που.... καλλιεργούνται για εξαγωγή φυτικών ελαίων, αλλά και για παραγωγή βιοκαυσίμων όπως η αιθανόλη, οδήγησαν τον σχετικό δείκτη FΡΙ του FΑΟ σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών- ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειώσει προ διετίας, όταν η ακρίβεια είχε πυροδοτήσει πολύνεκρες κοινωνικές συγκρούσεις σε φτωχές χώρες εξαρτημένες από τα εισαγόμενα τρόφιμα (και ιδίως τα σιτηρά)- όπως η Αϊτή, η Μοζαμβίκη και η Αίγυπτος.

Ο FΑΟ ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ο δείκτης που απαρτίζουν οι τιμές 55 βασικών εμπορευμάτων στον κλάδο των τροφίμων ενισχύθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο του 2010 και έφθασε στις 214,7 μονάδες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 213,5 μονάδων που είχε «πετύχει» τον Ιούνιο του 2008. Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν κατά 25% υψηλότερα το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2009- Δεκεμβρίου 2010.

Η τιμή της ζάχαρης τριπλασιάστηκε εντός του 2010, εκτινασσόμενη στα 752,70 δολάρια ο μετρικός τόνος- ενώ τον Ιούνιο του 2008, όταν δηλαδή ο δείκτης του FΑΟ είχε φθάσει στο δεύτερο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο, η τιμή της ζάχαρης βρισκόταν στα 383,70 δολάρια ο μετρικός τόνος! Η τιμή του καλαμποκιού σημείωσε τον περασμένο Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών στην αγορά εμπορευμάτων του Σικάγου (52%), ενώ σε ύψη ρεκόρ έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές του κρέατος.

Το τελευταίο κύμα αυξήσεων αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα από την Κίνα σε συνδυασμό με τη χειρότερη εσοδεία της τελευταίας πεντηκονταετίας που είχε πέρυσι η Ρωσία εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας που κατέστρεψε απέραντες καλλιέργειες δημητριακών.

Οι ειδικοί του FΑΟ προειδοποιούν ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ενδεχομένως θα συνεχιστούν τόσο εφέτος όσο και το 2012 με απρόβλεπτες συνέπειες. «Δυστυχώς υπάρχει η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των τιμών των δημητριακών λόγω της μεγάλης αβεβαιότητος που επικρατεί παγκοσμίως. Αν κάτι πάει στραβά στις καλλιέργειες της Νότιας Αμερικής τότε τίποτε δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τις τιμές» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Βloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος του FΑΟ Αμπντουλρεζά Αμπασιάν, προσθέτοντας πως οι συνεχιζόμενες πλημμύρες στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων διεθνώς.

Προς ωστικό κύμα ανατιμήσεων
Λίγες εβδομάδες μετά την «εν χορδαίς και οργάνοις» ανακοίνωση του «πρώτου κύματος» μειώσεων τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα άμεσης κατανάλωσης, ο ορίζοντας των διεθνών αγορών τροφίμων γίνεται όλο και πιο «γκρίζος». Ολο και πιο απειλητικός για τους έλληνες καταναλωτές. Η απογείωση των τιμών των πρώτων υλών (σπορελαίων, δημητριακών κ.λπ.) αν όντως συνεχιστεί και στο επόμενο εξάμηνο δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα «ωστικό κύμα» ανατιμήσεων με θύματα τους καταναλωτές, αλλά και γενικότερα την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν μειώνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Γ. Κωστιάνης, διευθύνων σύμβουλος της Μινέρβα ΑΕ, θυγατρικής του αγγλικού ομίλου καταναλωτικών προϊόντων ΡΖ, επιβεβαίωσε ότι όντως οι εταιρείες πιέζονται από τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών- έστω κι αν η δική του εταιρεία ως τώρα έχει μικρές επιπτώσεις- αλλά εκτιμά ότι το «μπουμ» των χρηματιστηρίων εμπορευμάτων κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη του Μαρτίου.
 Το ΒΗΜΑ
 
Διαβάστε και το άρθρο των NY TIMES για τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των διατροφικών προίόντων και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν για τον πλανήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών