Περνάνε τα χρόνια... Μαθαίνουμε τι σκοπούς είχαν οι "φιλειρηνιστές"¨, αλλά ακόμα κάποιοι δούλοι, τους υπερασπίζονται...
Η Βρετανία συζήτησε σχέδια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ με μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου πέντε μήνες πριν εισβάλει στη χώρα μαζί με τις ΗΠΑ, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του την Τρίτη η εφημερίδα Independent.
Επικαλούμενη έγγραφα που διευκρινίζει ότι απέκτησε έπειτα από αίτημα του ακτιβιστή και συγγραφέα Γκρεγκ Μάτιτ, βάσει του νόμου περί ελευθερίας της ενημέρωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις εταιρείες BP και Royal Dutch Shell τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2002.
«Η Shell και η BP δεν μπορεί να μην έχουν ένα μερίδιο (στο Ιράκ)» φέρεται ότι δήλωσε ο Έντουαρντ Τσάπλιν, πρώην διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή, έπειτα από μια συνάντηση με πετρελαϊκούς ομίλους τον Οκτώβριο του 2002.
«Είμαστε αποφασισμένοι να... πάρουμε ένα δίκαιο κομμάτι της δραστηριότητας για τις βρετανικές εταιρείες στο Ιράκ μετά τον Σαντάμ» δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης.
Ένα μήνα αργότερα, το Φόρεϊν Όφις κάλεσε και πάλι την BP για να συζητήσουν τις ευκαιρίες στο Ιράκ «μετά την αλλαγή του καθεστώτος» αναφέρει η εφημερίδα.
«Η BP θέλει απεγνωσμένα να μπει εκεί μέσα και ανησυχεί μήπως πολιτικές συμφωνίες τής στερήσουν αυτή την ευκαιρία» αναφέρεται στα πρακτικά της συνάντησης σύμφωνα με τον Independent.
Στελέχη της BP φέρονται, επίσης, να είπαν σε αξιωματούχους του Φόρεϊν Όφις ότι το Ιράκ είναι «το σημαντικότερο από οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα».
Η τότε υπουργός Εμπορίου Ελίζαμπεθ Σάιμονς διαβεβαίωσε τον πετρελαϊκό όμιλο ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως στις βρετανικές εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δοθεί ένα μερίδιο από τα αποθέματα του Ιράκ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεδομένης της συμμετοχής του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στα αμερικανικά σχέδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών