Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αναλύει την πρόσφατη ανακοίνωση της απόφασης της Ρωσίας να πουλήσει τον αντιπλοϊκό πύραυλο (ASM) Yakhont (Sapphire)στην Συρία η οποία προκάλεσε έντονη αντίδραση και ανησυχία στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Το εκτιμώμενο ποσό της συμφωνίας.....
δεν είναι μικρότερo από 300 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, η Συρία σχεδιάζει να αποκτήσει τουλάχιστον δύο συστοιχίες αντοπλοϊκών πυραύλων Yakhont (72 μονάδες) από τη Ρωσία. Αυτό το όπλο είναι καθαρά αμυντικό με σκοπό να αντανακλά τυχόν επίθεση του εχθρού από τη θάλασσα.
Παρ όλα αυτά, σε μια συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ,ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει» ολόκληρη την περιοχή. Προειδοποίησε τη Ρωσία σχετικά με το εμπόριο όπλων με χώρες με τις οποίες η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία εμπιστοσύνη.
«Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να πωλεί όπλα σε άλλες χώρες. Ελπίζουμε όμως ότι η ρωσική πλευρά λαμβάνει υπόψη τον στρατηγικό αντίκτυπο τέτοιων πράξεων», είπε.
Στις 19 Σεπτεμβρίου,ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο,η πρόθεση της Ρωσίας να προμηθεύσει τη Συρία με όπλα που μπορούν να αλλάξουν τη στρατηγική κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν συντελούν στη σταθερότητα και την ειρήνη.....(!!!).
Γιατί είναι οι αμερικανικές και ισραηλινές στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες είναι τόσο φοβισμένες;Ο AMS X-61 Yakhont αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του εχθρού στην επιφάνεια και με χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Η ακτίνα δράσης του είναι πάνω από 300 km και δίνει τη δυνατότητα να νικήσει τον εχθρό αποτελεσματικά , σε μεγάλες αποστάσεις με την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας των ιδίων ζημιών.
Επιπλέον, τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του (συμπεριλαμβανομένων των υψηλής ταχύτητας - 750 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή 2700 χλμ/ώρα, καθώς και την τεχνολογία stealth, καθιστώντας τους μη διακριτικούς για τα σύγχρονο ραντάρ) επιτρέπουν στον πύραυλο να πραγματοποιεί αποτελεσματικούς ελιγμούς και να αποφύγει αντιπυραυλικά συστήματα καθώς και την ηλεκτρονική παρακολούθησή του. Επιπλέον,οι Yakhont είναι πολύ ανθεκτικοί σε ραδιο-ηλεκτρονικές παρεμβολές.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τους Yakhont τρομερό όπλο (ανώτερο από τα περισσότερα δυτικά αντίστοιχα συστήματα), ικανότατο στην καταστροφή υπεράκτιων δραστηριότητων του αντιπάλου. Υπάρχουν λόγοι για τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς να ανησυχούν γνωρίζοντας την παραδοσιακή ισχύ των Ρωσικών πυραυλικών συστημάτων.
Το Ισραήλ σχεδιάζει την απάντησή του προς τη Ρωσία.Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου αποφάσισε να αγοράσει τα F-35 (!!!) ως μια πιθανή απάντηση. Δεν είναι σαφές ποιος πήρε την απόφαση , αφού οι Yakhont υπάρχουν ήδη πλήρως επιχειρησιακοί, ενώ το F-35 βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική φάση.!!
Η εφημερίδα Yediot Ahronot έγραψε για μια άλλη πιθανή απάντηση. Ανέφερε ότι η συμφωνία Ρωσιας-Συρίας εξόργισε Ισραηλινούς αξιωματούχους τόσο πολύ που σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την υποχρέωση να μην προμηθεύει όπλα σε χώρες εχθρικές προς τη Ρωσία.Η Δικτυακή πύλη Wy-μη διέδωσε πληροφορία ότι "οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απείλησαν να πουλούν όπλα στους τομείς στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία." Ισραηλινή εμπειρογνώμονες υπονόησαν την Γεωργία.
Ας μιλήσουμε για τη Γεωργία. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει πολύ πριν από τον Αύγουστο 2008, σχετικά με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της, Μιχαήλ Σαακασβίλι, μπορεί να διατάξει μια επίθεση στη Νότια Οσετία. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην εξοπλίζει την Γεωργία. Αλλά οι Αμερικανοί ενεργούσαν διαφορετικά. Ο Καύκασος έλαβε αμερικανικά όπλα. Οι ΗΠΑ πήραν την "τιμητική" δεύτερη θέση ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στη Γεωργία μετά από την Ουκρανία. Μήπως θα έπρεπε να εξουσιοδοτείται η Ρωσία για την παροχή όπλων;
Από αυτή την άποψη το Ισραήλ, επίσης, δεν φαίνεται ότι είναι αθώο. Το 2004-2008, θα συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη των γεωργιανής στρατιωτικής ισχύς. Ήταν το Τελ Αβίβ που παρέχει δεκάδες αεροσκάφη UAV και συστημάτα πυροβολικού στην Τιφλίδα.Εμπειρογνώμονες του Ισραήλ είχαν αναβαθμίσει τα Su-25 της Γεωργίας για τον πόλεμο του Αυγούστου.
Και ήταν ισραηλινά όπλα που σκότωσαν ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις και τους πολίτες στη Νότια Οσετία τον Αύγουστο του 2008. Η γεωργιανή-ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία δεν σταμάτησε ακόμα και κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Ήταν μόνο μετά την κατάρρευση της περιπέτειας Σαακασβίλι όταν το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει την προμήθεια όπλων προς τη γεωργιανή πλευρά.
Και τώρα η συνεργασία της Τιφλίδας και το Τελ Αβίβ στο στρατιωτικό τομέα θα μπορούσε να επαναληφθεί. Τι γίνεται όμως αν οι Ισραηλινοί μπλοφάρουν; Ένας από τους λόγους που συνεχίζει το Τελ-Αβίβ την στρατιωτική-τεχνική συνεργασίας με τη Γεωργία είναι ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πουλήσει Iskander πυραύλους στη Δαμασκό ικανούς να καλύπτουν αποτελεσματικά και να καταστρέφουν τα περισσότερα από τα αντικείμενα στο έδαφος του Ισραήλ.
Παρά την ασυνέπεια του Ισραήλ και της ασάφειας των δράσεών του κατά τη διάρκεια των γεγονότων στη Νότια Οσετία, οι ανησυχίες του Τελ Αβίβ για Yakhonts στη Συρία είναι κατανοητές. Η Συρία ήταν πάντα στρατηγικός αντιπάλός του. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να διαπληκτίζονται για τα δικαιώματα στα υψώματα του Γκολάν.
"Ποτέ οι Αμερικανοί δεν πολέμησαν άμεσα με τη Συρία και είναι απίθανο ότι θα το πράξουν στο εγγύς μέλλον.Πρώτα απ 'όλα, ανησυχούν γιατί ο μόνος αξιόπιστος σύμμαχός της στην περιοχή το Ισραήλ,κινδυνεύει άμεσα εφόσον οι Σύριοι με τους Yakhont θα μπορούσαν να βυθίσουν ολόκληρο το ισραηλινό ναυτικό . "
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
ksipnistere
Παρασκευή, Οκτωβρίου 01, 2010
Οι Ρωσικοί P-800 Yakhont μπορούν να βυθίσουν όλο το Ισραηλινό ναυτικό.Έντονη ανησυχία σε ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ.
Ετικέτες
Διεθνή,
Στρατιωτικά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών