Οι μάσκες πέφτουν σιγά, σιγά...
Εστώ και αν αναφέρεται πως πρέπει να αντισταθούν και στο ΝΑΤΟ
"Θέλω την προσοχή των μουσουλμάνων αδελφών μας στη Λιβύη, την Τυνησία, την Αλγερία και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες στο γεγονός ότι αν οι Αμερικανοί και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εισέλθουν στη Λιβύη, τότε οι γείτονές της στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία και τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να εξεγερθούν ταυτόχρονα κατά των μισθοφόρων του Καντάφι και το ΝΑΤΟ", αναφέρει το βίντεο, σύμφωνα με το SITE Είναι το πέμπτο βίντεο της σειράς που φέρει τον τίτλο "Μήνυμα ελπίδας και καλά νέα για τον λαό της Αιγύπτου".
Σε άλλο βίντεο που μεταδόθηκε το Φεβρουάριο στο πλαίσιο της ίδιας σειράς, η Αλ Κάιντα κατηγορεί το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ ότι είναι πλήρως στα χέρια των Αμερικανών και δηλώνει ότι "ο πραγματικός ηγέτης βρίσκεται στην αμερικανική πρεσβεία".
Στο μήνυμα που είναι καταγεγραμμένο στο βίντεο ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου χαρακτηρίζεται "ο ηγέτης όλων των αράβων σιωνιστών".
Εν το μεταξύ το ΝΑΤΟ ζήτησε χθες Πέμπτη από τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει από την εξουσία, σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης που υιοθετήθηκε από τους μετέχοντες στην εαρινή σύνοδο υπουργούς Εξωτερικών.
"Υποστηρίζουμε τα αποτελέσματα της πρώτης συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, που έγινε χθες στην Ντόχα, και επικυρώνουμε με έμφαση την έκκληση της συνόδου προς τον Καντάφι να αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία, καθώς και την προτροπή της για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας" αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο κείμενο που υιοθέτησαν.
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν ο οποίος εξέφρασε σήμερα από το Βερολίνο τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τους αμάχους στη Λιβύη για "όσο καιρό είναι απαραίτητο", σημείωσε επίσης ότι η διεθνής συμμαχία χρειάζεται επιπλέον αεροσκάφη.
"Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τους αμάχους και όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα", είπε, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει 2.000 αποστολές από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων στις 31 Μαρτίου.
Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναγνώρισε ότι η συμμαχία "έχει ανάγκη" από επιπλέον βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να φέρει εις πέρας την αποστολή της στη Λιβύη.
Στο Βερολίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν, πριν από τη σύνοδο, ότι οι χώρες τους επιδιώκουν τους ίδιους στόχους στη Λιβύη, που είναι η ειρήνη και η δημοκρατία, ακόμη κι αν διαφωνούν όσον αφορά στους τρόπους.
Την παραίτηση του Καντάφι και το τέλος του καθεστώτος στη Λιβύη ζήτησαν από την πλευρά τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. «Αυτός είναι ο στόχος που μας ενώνει» είπε η κα. Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με την κα. Κλίντον στο Βερολίνο πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Και οι δύο απέφυγαν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. «Θα συζητήσουμε τώρα, πως θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες, αλλά και πως επίσης θα αξιοποιηθεί και μία πολιτική διαδικασία» είπε η κα. Μέρκελ.
Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε "πολιτική" λύση και "άμεση κατάπαυση του πυρός" στη Λιβύη, στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο.
"Απευθύνουμε έκκληση για μια πολιτική διαδικασία, ώστε ο λιβυκός λαός να εκπληρώσει τις προσδοκίες του" δήλωσε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου. "Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός" τόνισε.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι η ΕΕ ζητεί την "άμεση" αποχώρηση του Καντάφι, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το πέρας των εργασιών της διάσκεψης. "Η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής. Ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως" τόνισε.
Την ίδια ώρα στο Λονδίνο η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα παύει πλέον να υπόκειται στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε λίβυους αξιωματούχους. Ο Κούσα, ένας από τους στενούς συνεργάτες εδώ και χρόνια του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, αυτομόλησε στη Βρετανία τον περασμένο μήνα.
ΝΑΤΟϊκή «ομπρέλα» πάνω από την Τρίπολη
Αεροπλάνα πετούσαν όλη ημέρα την Πέμπτη πάνω από τη λιβυκή πρωτεύουσα, όπου ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη κοντά στον τομέα της κατοικίας του Μουαμάρ Καντάφι στο Μπαμπ αλ Αζιζίγια, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδος, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν τουλάχιστον ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει σε χαμηλό ύψος, προτού ακούσουν μια ισχυρή έκρηξη από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη, όχι μακριά από την κατοικία του συνταγματάρχη Καντάφι.
Λίγη ώρα αργότερα, ανταποκριτές του Ρόιτερς μετέδωσαν ότι τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν στην Τρίπολη, πάνω από την οποία πετούσαν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Μία φωτορεπόρτερ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου δήλωσε μάλιστα ότι είδε ένα αεροσκάφος στον ουρανό λίγο πριν ακούσει μια δυνατή έκρηξη.
Σόου Καντάφι μετά τους βομβαρδισμούς
Πάντως, οι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη δεν φαίνεται να τρόμαξαν και πολύ τον Λίβυο ηγέτη ο οποίος, σύμφωνα με
την λιβυκή τηλεόραση, πήρε το ακριβό σπορ αμάξι του και βγήκε στους δρόμους για μια βόλτα.
Φορώντας ένα πράσινο καπέλο στυλ σαφάρι, μαύρα γυαλιά και ένα μαύρο τζάκετ ο Καντάφι χαιρετούσε τους περαστικούς και ύψωνε τη γροθιά του. Στο κάτω τμήμα της οθόνης αναγράφονταν ότι η βόλτα του λίβυου ηγέτη την Τρίπολη γινόταν λίγο μετά τον βομβαρδισμό της από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών