Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2010

Στην παρανομία τα... τασάκια

«Ναι» στην καπνοαπαγόρευση, αλλά με τον φόβο των επιχειρηματιών ότι θα μειωθεί η κίνηση στα καταστήματά τους με τα πρώτα κρύα, είπαν χθες οι περισσότεροι πολίτες: τα τασάκια ήταν είδος προς εξαφάνιση στους χώρους εργασίας, τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα.
Την ίδια ώρα οι είσοδοι των κτιρίων μετατρέπονταν σε υπαίθρια καπνιστήρια, ενώ οι υπάλληλοι στις δημοτικές αστυνομίες σε όλη την Ελλάδα έκαναν ελέγχους και συστάσεις στους παραβάτες. Τα πρόστιμα θα αρχίσουν να...
επιβάλλονται περίπου σε έναν μήνα, αφού ο Σεπτέμβριος αποτελεί περίοδο προσαρμογής στη γενική απαγόρευση του καπνίσματος. Οπως επιμένει μάλιστα το υπουργείο Υγείας, αυτή τη φορά τα μέτρα θεσμοθετήθηκαν για να εφαρμοστούν.

Στην Αθήνα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν περισσότερους από 170 ελέγχους προκειμένου να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ για τις υποχρεώσεις τους και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Οι ιδιοκτήτες ήταν συνεργάσιμοι, πλήρως ενημερωμένοι και παρ΄ όλες τις ελλείψεις, έδειξαν πρόθυμοι να συμμορφωθούν. Τα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας επισκέπτονταν τα καταστήματα προκειμένου να βεβαιωθούν πως οι ιδιοκτήτες είναι ενήμεροι για τις υποχρεώσεις τους να αναρτήσουν ανά 15 τ.μ. στο κατάστημά τους πινακίδες όπου αναφέρεται πως το κάπνισμα απαγορεύεται, να αφαιρέσουν όλα τα σταχτοδοχεία από τον χώρο και να προμηθευτούν το ειδικό βιβλίο αναφορών, το οποίο στο εξής θα συμπληρώνουν οι αρμόδιοι φορείς κάθε φορά που θα κάνουν υγειονομικούς ελέγχους. Δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες
Οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν είχαν προμηθευτεί τα ταμπελάκια, πολλοί δεν είχαν αφαιρέσει τα σταχτοδοχεία, ενώ ελάχιστοι είχαν βιβλίο αναφορών, ωστόσο, άπαντες διαβεβαίωναν πως μέχρι να τελειώσει ο μήνας προσαρμογής θα έχουν διευθετήσει τα πάντα. Ενθαρρυντικό παρ΄ όλα αυτά είναι το γεγονός ότι διαμαρτυρίες, τόσο από την πλευρά των ιδιοκτητών όσο και από τους πελάτες, δεν υπήρχαν.

«Πλέον έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση και όλοι ξέρουν ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε η πόλη να γίνει πιο ανθρώπινη. Αλλωστε, αρχικά πήγαμε για να δώσουμε οδηγίες και να κάνουμε υποδείξεις, προκειμένου να γίνει σωστή ενημέρωση, ώστε μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου το μέτρο να έχει αφομοιωθεί από όλους», λέει στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδάκης.

Αλλά και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες δείχνουν πως έχουν αρχίσει να αποδέχονται την καινούργια κατάσταση. Πολλοί, μάλιστα, είχαν φροντίσει να προετοιμαστούν πολύ καιρό νωρίτερα. «Τα ημίμετρα, όπως αυτά που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, δεν κάνουν καλό. Είχα απαγορεύσει το κάπνισμα από τον καιρό που εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος, και ήμουν απόλυτα προετοιμασμένος για ό,τι χρειάζεται», δηλώνει ο κ. Γιάννης Βασδέκης, ιδιοκτήτης καφετέριας στο Κολωνάκι. Παρ΄ όλο που ο ίδιος είναι καπνιστής, θεωρεί πως η ολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση: «Το να μην καπνίζει κανείς σε τέτοιους χώρους είναι δείγμα πολιτισμού». Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν πως η απαγόρευση του καπνίσματος θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα καταστήματα, καθώς πάνω από 80% των πελατών τους είναι καπνιστές.

Εξω γεμάτο και μέσα άδειο
«Τώρα το μαγαζί είναι χωρισμένο στα δυο. Εξω γεμάτο και μέσα άδειο. Θα επαναληφθεί αυτό που έγινε την προηγούμενη φορά όταν ίσχυσε το μέτρο. Θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να δουλεύουμε με τον μισό χώρο, με λιγότερους πελάτες. Υπολογίζω ότι θα υπάρχει μείωση της τάξης του 35%. Και αυτό είναι δεδομένο για τα καφέ. Το γεγονός αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στον επιχειρηματία αλλά και στους υπαλλήλους. Θα χαθούν θέσεις εργασίας. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει χρόνος προσαρμογής για τους πελάτες, αλλά φοβάμαι ότι οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Τον πρώτο καιρό το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Σε συνδυασμό με την κρίση, θα είναι απογοητευτικό. Αυτό το μέτρο δεν έπρεπε να εφαρμοστεί αυτήν τη χρονική στιγμή», λέει ο υπεύθυνος καφετέριας κ. Γιώργος Παπακύριος.

Αντίθετη άποψη έχει ο ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην οδό Μητροπόλεως κ. Γιάννης Κουροπλής: «Αν και είμαι καπνιστής, θεωρώ ότι το μέτρο είναι σωστό. Ο κόσμος σιγά σιγά θα συμμορφωθεί. Θα βγαίνει έξω, θα καπνίζει ώστε να μην ενοχλεί και τους υπόλοιπους και θα επιστρέφει να συνεχίσει το φαγητό του. Είναι θέμα συνήθειας. Με ημίμετρα, όπως στο παρελθόν, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα».

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το μέτρο και στους ιδιοκτήτες περιπτέρων. «Ηταν η χαριστική βολή μετά την αύξηση του ΦΠΑ», λέει ιδιοκτήτρια περιπτέρου στο κέντρο της Αθήνας. «Από το πρωί έχω πουλήσει ελάχιστα πακέτα. Ο χρόνος θα δείξει», υποστηρίζει.
"Tα ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών