Όλα αυτά οδηγούσαν και συνεχίζουν να οδηγούν -παρά τις ό,ποιες κυβερνητικές αιτιάσεις- σε οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων αγροτών (αναφέρομαι στους γεωργούς και όχι στους μεγαλτσιφλικάδες που έχουν αμαυρώσει την εικόνα του καθημερινά μαχόμενου αγρότη), που τους οδηγεί είτε στην εξάρτηση από "κάποιους" μεγαλεμπόρους είτε...
στην εγκατάλειψη της αγροτικής εργασίας. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως θα αυξηθούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, αμφίβολης ποιότητας. Και αυτό συμβαίνει ήδη, μόνο που δεν είναι ευρέως γνωστό. Τα ελληνικά προϊόντα φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ εισάγονται απίθανα αγροτικά προϊόντα, από απίθανους τόπους προέλευσης, που καμία εγγύηση ποιότητας δεν έχουν. Σήμερα όμως, μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης της γης (π.χ. Mosando) δείχνουν να μπαίνουν στην Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα, για να καλλιεργήσουν και να προσφέρουν τα μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα, μέσα από μία αγροτική πολιτική που διόλου δεν απέχει από την αφαίμαξη και την καταστροφή τόσο για τους αγρότες, όσο και για την γη, αλλά και για τους καταναλωτές.
Σιγά-σιγά και με το μαλακό, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές τροφοβιομηχανίες, ακολουθούν το δρόμο που άνοιξε ο Μπαρόζο, εφοδιάζοντας τους αδαείς Ευρωπαίους, με πρώτης ποιότητας μεταλλαγμένη πατάτα και κρέας που προέρχεται από κλωνοποιημένα ζώα.
Το ζήτημα ανέδειξε, την περασμένη βδομάδα, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνας Αρσένης, επισημαίνοντας, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις του, τόσο την αδυναμία ελέγχου στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων τροφίμων και τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διασποράς τους στο φυσικό περιβάλλον, όσο και την αδυναμία ελέγχου των εισαγωγών κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα των (ποιών άλλων) Ηνωμένων Πολιτειών.
Κάτι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές, κάτι ο ανασχηματισμός και κάτι οι φαγωμάρες στο νέο υπουργικό συμβούλιο, εμπόδισαν τις σοβαρές πέννες της ελληνικής δημοσιογραφίας, να ασχοληθούν μ' αυτό το ζήτημα, που αφορά τη διατροφή Ελλήνων και Ευρωπαίων και ενέχει σοβαρούς και πολλούς κινδύνους για την υγεία τους.
Το θέμα, όμως, είναι ιδιαίτερα σοβαρό, διότι:
- Η μη εγκεκριμένη πειραματική ποικιλία πατάτας Amadea εντοπίστηκε διάσπαρτα σε Γενετικά Τροποποιημένες καλλιέργειες της εγκεκριμένης προ εξαμήνου ποικιλίας πατάτας Amflora, λίγες ημέρες μετά την κατάθεση αίτησης της γερμανικής εταιρείας BASF στην Επιτροπή, για την έγκριση της Amadea και χωρίς ακόμη να έχουν διερευνηθεί πλήρως οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Το περιστατικό ελευθέρωσης στο περιβάλλον, διαμέσου της σποράς, της πατάτας Αmadea, έρχεται να προστεθεί σε πλήθος άλλων αντίστοιχων περιστατικών εντός και εκτός ΕΕ.
- Σύμφωνα με στοιχεία των ΜΚΟ Greenpeace & GeneWatch UK, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη αρκετά περιστατικά επιμολύνσεων από την ελευθέρωση Μεταλλαγμένων τροφίμων. Αυτές αφορούν ακούσιες ή εκούσιες επιμολύνσεις γειτονικών καλλιεργειών, τροφίμων, σπόρων, ζωοτροφών κ.α. από εγκεκριμένες ή μη Γενετικά Τροποποιημένες ποικιλίες.
- Η ΕΕ φαίνεται να αδυνατεί να ελέγξει την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, με άγνωστες συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και στη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, ενώ η ΕΕ εγκρίνει έως σήμερα τα μεταλλαγμένα, με βάση την παραδοχή ότι δεν γίνεται μεταφορά Γενετικά Τροποποιημένυ υλικού από τις ζωοτροφές στα ζώα, πρόσφατη έρευνα της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Tudisco από το Πανεπιστήμιο της Νάπολη εντόπισε μεταλλαγμένο γονίδιο ζωοτροφής, όχι μόνο στο γάλα της κατσίκας, αλλά και στο κρέας των κατσικιών που θήλαζε.
- Την ιδία στιγμή, ενώ το 80-90% των ζωοτροφών περιέχουν μεταλλαγμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και η συντηρητική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, αρνείται το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουμε ποια προϊόντα προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται με μεταλλαγμένα. -Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και συγκεκριμένα με την Αρχή της Προφύλαξης πρέπει να επιβληθεί μορατόριουμ στην καλλιέργεια και εμπορία ΓΤΟ, έως ότου υπάρξουν επαρκή και αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην ανθρώπινη υγεία. Την ίδια στιγμή η Οδηγία 2001/18/ΕΚ και ο Κανονισμός 1829/2003/EK για τους ΓΤΟ υπαγορεύει την επιβολή άμεσων κυρώσεων στις εταιρίες που απελευθέρωσαν ΓΤΟ εντός ΕΕ χωρίς προηγούμενη έγκριση.
Στην περίπτωση, όμως, των προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα διευκρινίζεται ότι, η κλωνοποίηση είναι μια τεχνολογικά νέα διαδικασία και δε μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί επαρκώς ως προς την ασφάλειά της, λόγω ελλιπών στοιχείων. Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός κλωνοποιημένων ζώων δεν επιβιώνει, ή γεννιέται με δυσπλασίες και προβλήματα υγείας, ενώ με την κλωνοποίηση, υποχρεώνονται, πολλά ζώα να υποφέρουν, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μείωσης της γενετικής ποικιλότητας του ζωικού κεφαλαίου .
Έτσι, για να ξέρουμε τι μας ταΐζουν... ή και πως μας δολοφονούν...
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών